AnnonsElectrolux Professional AB

Det kan bli svårare att ombilda till brf

26 feb 2021

Bostadsminister Märta Stenevi vill försvåra möjligheten att ombilda hyresfastigheter till bostadsrättföreningar. ”Det skulle alltså krävas ett politiskt beslut att ändra upplåtelseform”, säger hon till DN.

Finns intresset från hyresgästerna kan de gå ihop och bilda en bostadsrättsförening som sedan köper fastigheten av fastighetsägaren, något som är ganska vanligt förekommande. Det är upp till hyresgästerna själva ifall de vill ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. För att det ska bli aktuellt krävs det att 2/3 av de folkbokförda hyresgästerna säger ja samt att fastighetsägaren vilja sälja för att det ska kunna bli en affär.

Men att hyresgästerna har möjligheten att bestämma själva om de vill ombilda fastigheten kan försvåras i framtiden. Bostadsminister Märta Stenevi vill se över processen och eventuellt förändra den. I framtiden kan det komma att krävas ett godkännande från kommunfullmäktige för att få genomföra en ombildning.

– Det skulle alltså krävas ett politiskt beslut att ändra upplåtelseform. Idén är inte beredd och färdig, men den är värd att diskutera, säger bostadsminister Märta Stenevi till Dagens Nyheter. 

– Det skulle skapa lite större trygghet för kommuner som vill bygga hyresrätter att det är det man får om man upplåter marken, säger Märta Stenevi.

Föregående artikel Borättkväll 11/3 – Medlemmarnas bästa
Nästa artikel Förslag till förnyat hyresstöd för lokalhyresvärdar nu klubbat

1 Kommentar

  1. För kommuner med bostadsbrist måste det rimligen vara det viktigaste att bostäder byggs. Om de boende sedan tar ett demokratiskt beslut och önskar ombilda och hyresbolaget är införstådd med detta ska man rimligen inte gå in från politiskt håll och peta.
    De får väl bli de kommunala bolagen som får bygga då om man ska förvägra de boende den boendeform de flesta faktiskt önskar: äga sitt boende.
    Viktigare är att titta på konkurrensen bland byggbolagen, lätta upp för utländska företag, förenkla regelverket och göra det mer enhetligt i landet.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här