AnnonsElectrolux Professional AB

Digitaliserat låssystem

20 maj 2023

Bostadsrättsföreningen Amerika i Gimo, Östhammars kommun, har helt och hållet gått från traditionella hemnycklar till ett digitaliserat system som ger boendet mer frihet och säkerhet.

Robert Broberg är vice ordförande för Brf Amerika i Gimo. Han är också initiativtagaren som har digitaliserat föreningens låssystem. Robert har alltid älskat teknik. En stor orsak till övergången var att föreningsmedlemmar tidigare tappat bort flera nycklar.

Robert ville hitta en digital lösning som skulle göra det möjligt att blockera borttappade nycklar. Han läste på och hittade ett system passade föreningen bra.

– Idag använder vi digitala nycklar till samtliga dörrar som exempelvis medlemmarnas egna dörrar, soprum, elcentraler och tvättstuga, säger Robert Broberg.

Det som används mest är en smartnyckel med blippfunktion. Den används i entrén. Det går även att använda mobiltelefonen för att låsa upp porten. Det går även snabbt att skapa nya nycklar. Ett bra exempel på när det behövs är när man exempelvis ska få besök av en
hantverkare. Då skapar man en grundbehörig nyckel till porten. Alla nycklar har olika behörigheter. Sedan går det att ge hantverkaren behörighet ett antal timmar till lägenhetsdörren för att utföra sitt jobb. Det enda som föreningen har upplevt som nackdel är bokningssystemet i tvättstugan. Antingen måste föreningen ha bara appfunktionen eller att man vissa dagar använder appfunktionen och andra dagar kör ett manuellt bokningssystem.

För de äldre så kan det bli lite problematiskt med appar. Men det kommer nog något i framtiden hoppas vi, säger Robert Broberg.

Företaget som ligger bakom låssystemet heter iLOQ. Deras lösningar baseras på teknik som möjliggör elektronisk och mobil låsning utan vare sig batterier eller kablar.

– Bor man på tredje våningen och vet att man ska få gäster så går det enkelt att
låsa upp porten med mobilen. Då slipper man gå ner, säger Robert.

Föregående artikel Veckans fråga: Behövs klientmedelskonto?
Nästa artikel Energigemenskap – något för alla?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här