AnnonsMiele

Eftersatt underhåll orsakar flest vattenskador

25 maj 2023

Sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskadorna i de svenska hemmen, men relativt nya köksmaskiner orsakar också stora problem Det visar Svensk Vattenskaderapport 2022, som publicerats i dagarna.

Vattenskaderapporten, som sammanställts av Vattenskadecentrum, sammanfattar 35 205 av försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador under förra året. 35 procent av skadorna sker i köken, och av dem är det 52 procent som orsakas av köksmaskiner som kyl, frys och diskmaskin. Ofta är de läckande maskinerna yngre än 10 år.

– Som svar på de oroväckande siffrorna i Vattenskaderapporten startades 2021 projektet Köket, som samlar ett 70-tal branschorganisationer, försäkringsbolag, kökstillverkare, vitvarutillverkare och materialleverantörer. Målet är att ta reda på orsakerna till vattenskador i köket och ta fram lösningar för att vända statistiken, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum i ett pressmeddelande.

Bättre tätskikt

Andelen vattenskador i dusch och badrum sjunker stadigt förmodligen som en följd av att man under senare år har fokuserat på lösningar för att vända trenden, bland annat genom bättre tätskikt. 24 procent av vattenskadorna sker i bad- och duschrum.

Den verkliga boven är läckande ledningssystem. De står för 59 procent av alla inrapporterade skador. Totalt 20 655 skador orsakades av läckage från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. De flesta skadorna uppstår i hus där ledningarna är äldre än 20 år, ofta betydligt äldre än så. Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror så många som 70 procent på att rören gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage.

 

Rör med utvändig rost
Risk för vattenskada? Det gäller att hålla koll på rören efter hand. Foto:Dagmar Forne

Thomas Helmerson ser en ljusglimt:

– Andelen vattenskador som sker till följd av utförandefel eller materialfel minskar, det är verkligen glädjande, säger han.

Föregående artikel Möt Borätt forums partner SEB: ”Vi skräddarsyr föreningars finansieringsplaner”
Nästa artikel Vikten av ett friskt och välmående tak

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här