De finns de som snackar om klimatkrisen och så finns de som gör någonting. Ingrid Westman tillhör definitivt den senare kategorin. Hon tröttande på att byggbranschen inte tog miljöfrågan på allvar. I stället sa hon upp sig och startade egna företag för att aktivt bidra till att lösa klimatkrisen. Såväl banker som branschkollegor var mer än skeptiska. Men hon lät sig inte stoppas. Kort sagt
en tvättäkta miljökämpe.
Det är en stekhet dag i slutet på juni i utkanten på Tyresö några mil utanför Stockholm. Jag väntar på att Ingrid Westman ska anlända. Jag sneglar upp mot taken på femvåningshusen intill. Där finns en solcellsanläggning som ett av Ingrids bolag har levererat. Tanken är att vi ska upp på taket och fotografera. Det ser väldigt högt ut.
Ingrid anländer i en elbil och hälsar glatt. Med raska steg visar vägen upp i trapporna, uppför en stege och genom en lucka som tar oss upp till taket. Jag får kämpa med mina svindelkänslor. Allt för en bra bild. Väl nere igen slår vi oss ned i parken mitt emot husen. Hon berättar att kvarteret Pluto, vars tak vi just besökt, är Sveriges första passivhus av typen flerbostadshus av internationell standard. Byggt för fem år sedan enligt Ingrids
egna modulsystem, allt monterat på tre veckor.
– Det här är min affärsidé berättar hon, prefabricerade, vackra passivhus med en solceller på taket.
Ingrid Westman är civilingenjör, utbildad på KTH. Hon arbetade ett antal år på entreprenadsidan och beställarsidan, men det var något som skavde.
– Jag blev mer och mer irriterad över att vi inte tog miljöfrågan på allvar och inte gjorde det vi borde göra. Allt rullade det på i samma hjulspår år från år, berättar hon. En dag fick hon nog.
– Då tänkte jag, nu ska jag banne mig göra det själv. Sagt och gjort.
2012 startade hon ett bolag med syftet att tillverka prefabricerade och vackra passivhus. Något som mer eller mindre hela byggbranschen då menade att det inte gick att göra. Även bankerna var skeptiska.
– Banken undrade varför jag skulle bygga passivhus, de menade att jag ju skulle tjäna mer på att bygga vanliga hus. Jo, men det är ju min affärsidé. Idag skulle de antagligen inte säga riktigt så.
Ingrid Westman kom i gång med sitt bolag men plötsligt en dag stod hon utan
leverantör av solcellsanläggningar.
– Jag köpte solceller från första början till alla min husprojekt. Det var viktigt för mig att de var tillverkade i Europa eftersom jag anser att de generellt har en längre livslängd och är av bättre kvalitet.
Dessutom har man en bättre koll på hela produktionskedjan, att allt går rätt till. Anledningen till stoppet i leveranserna var att hennes dåvarande leverantör blivit uppköpt och då fått sluta med att sälja europeiska solpaneler. Hon frågade då sin kontakt hos leverantören om vart hon nu skulle vända sig. Han föreslog att hon skulle bilda ett bolag till och ta över den lediga agenturen.
– Först tyckte jag inte han var klok,men sedan ändrade jag mig och sa – vi kör!
Ingrid verkar ha ett nästan oändligt förråd av energi, framtidstro och mod. Vad är det som driver henne?
– Vad som driver mig är att vara med och lösa klimatkrisen. Lägga ribban så högt det bara går. För 12 år sedan var det inte så populärt i min bransch, men det börjar vända nu.
Ingrid Westman tror inte att vi behöver dubbla vår energiproduktion i Sverige till 2040. Det handlar mer om smarta lösningar, en ny inställning och många småskaliga investeringar i produktion av förnybar energi.
– Vi har ju varit så bortskämda så länge i Sverige. Alltid haft tillgång till billig energi, säger hon. Vi kommer att behöva bli mer medvetna om hur och när vi använder energi. Vi har
ingen elbrist, men däremot effektbrist, topparna måste kapas. Det handlar om att använda energin mer jämnt över tid, inte allt på en gång eller samtidigt med alla andra.
På frågan om vad hon vill säga till de föreningar som fortfarande tvekar inför exempelvis en solcellsanläggning menar hon att det är den bästa investering man kan göra. Hon tillägger att anläggning bör vara förberedd för batterier. På sikt kan föreningen då ytterligare jämna ut energiuttaget och rent av sälja el när priset är högt. Man köper el billigt på natten och förbrukar den på dagen. Eller säljer den med vinst.
– Tills nyligen var det bara de stora företagen som hade differentierade energitariffer, men nu införs det för alla. Då kommer skillnaderna i elpriset bli jättestora beroende på när elen tas ut.
För brf:er brukar energin vara den allra största kostnadsposten. Jag frågar Ingrid Westman om hon har andra tips.
– Har man fjärrvärme ska man se över hur man kan undvika effekttoppar, reglera så att det inte produceras eller skickas ut varmvatten i radiatorerna just under den timmen priset är som högst.
Installera IMD på elen så att de boende slipper den fasta avgiften, i stället blir det bara en förbrukningsavgift direkt till föreningen. Solceller förstås, förbereda för batterier och AI-teknik så att man kan köpa och sälja strategiskt. Jätteenkla grejor! Säger hon med ett
leende. Det är näst intill omöjligt att inte smittas av den entusiasm och viljekraft som
Ingrid Westman utstrålar. Solceller verkar plötsligt vara ett självklart val. Men det finns ju fler leverantörer än Ingrid Westmans bolag.
– Min vision är att varje fastighet ska bli självförsörjande på el, berättar hon. Då fixar vi effektregleringen och har kanske till och med energi över till industrin. Vi kan inte vänta på att de ska bygga ut nätet i 20 år. Vi behöver energin nu.
Hon tror att vi är på gång och när det tar fart kommer utvecklingen att bli exponentiell, se bara hur snabbt vi anpassade oss till covid epidemin.
– Vi kommer att behöva göra radikala förändringar, men människor ska inte vara så motsträviga och rädda. En vacker dag kommer vi vara kanonnöjda och den uppväxande generationen kommer att undra vad vi en gång i världen sysslade med – var vi helt dumma i huvudet?
Så tänker en tvättäkta miljöhjälte.