AnnonsElectrolux Professional AB

Ett skrik på hjälp…

25 aug 2022

Förändra det svenska prissättningssystemet av el – annars väntar konkurser och arbetslöshet. Kravet och varningen kommer från livsmedelsnäringen i södra Sverige.

Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge.

En rad livsmedels- och förpackningsföretag i Skåne vill att rikspolitikerna förändrar det svenska systemet med fyra elområden.

– Detta är ett skrik på hjälp, säger Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge.

De senaste åren har det varit stora prisskillnader mellan de norra och södra delarna av landet, men den senaste tiden har prisrekorden duggat tätt i Sydsverige.

Han säger att företagen knappt hann reagera på de ökade priserna under den föregående vintern innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förvärrade läget ytterligare.

– Nu kommer det en höst och en vinter och Putin kommer säkert att ställa till mer elände. Vi kan inte styra över vad han gör, men vi kan bara veta att det kommer bli mer störningar på elmarknaden Det vi kan göra inom riket är att säga att det inte var någon bra idé med fyra olika prisområden, säger Eric White.

De svenska prisområdena infördes 2011 efter krav från EU-kommissionen. Nyligen har Sverige fått klartecken från EU:s elmyndighet Acer att göra en översyn av systemet, men ett nytt förslag väntas först nästa sommar.

–Vi måste klara vintern – det måste vara färdigt innan dess. Vi måste dela på prisuppgången lite mer jämnt över hela Sverige, avslutar Eric White.

Källa: TT

Föregående artikel Spänstig valdebatt i Borätt-studion
Nästa artikel Elpriset ligger kvar på skyhöga nivåer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här