AnnonsElectrolux Professional AB

Finansinspektionen: Be banken pausa amortering

20 sep 2022

Foto: Wikimedia Commons

Dagens rekordhöga höjning av styrräntan med en procentenhet gör att det blir allt tuffare för allt fler svenska hushåll. Finansinspektionen (FI) gör dock bedömningen att de flesta hushåll kommer att klara amorteringar och räntor även om nivåerna stiger kraftigt under det kommande året, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Men för vissa hushåll kan det bli extra svårt att hantera särskilt som både mat- och elpriser ser ut att fortsätta stiga.

Enligt Ekot anser FI:s chefsekonom Henrik Braconier att man i så fall bör höra av sig till sin bank och be om att få pausa sin amortering.

”Det är ett sätt att hjälpa hushåll med tillfälliga problem, att man slipper amortera under ett tag och vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här” säger han till Ekot.

Amorteringskravet infördes 2016 men bankerna har hela tiden kunnat göra undantag för särskilt utsatta hushåll. Finansinspektionen utreder på uppdrag av den socialdemokratiska regeringen om amorteringskravet ska slopas.

Om amorteringskraven:

Man ska amortera en procent av lånet per år om belåningsgraden är mellan 50 och 70 procent. Om belåningsgraden är över 70 procent ska man amortera 2 procent per år. Sedan finns ytterligare en regel som säger att om lånet är större än 4,5 gånger vad du tjänar per år, innan skatt, så ska du amortera ytterligare 1 procentenhet per år. Källa: FI

Föregående artikel Hushåll behöver tydligt besked om elstöd
Nästa artikel Kraftigt minskad efterfrågan på nyproduktion

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här