AnnonsMiele

Finansministern kritiserar bankerna: ”Snabba med att höja räntan”

20 jul 2023

Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Foto: Regeringskansliet.

Fyra av de största nordiska bankerna har nyligen rapporterat sina resultat, och de rör sig mot nya rekordvinster. Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) kritiserar bankernas växande räntemarginaler och anser dem vara stötande.

”Bankerna rapporterar återigen historiskt höga vinster. Detta beror till stor del på att de tar ut högre ränta på utlåning än vad de erbjuder på löne- och sparkonton. Även om vi har sett en viss höjning av inlåningsräntor på senare tid, är det fortfarande en betydande skillnad jämfört med exempelvis vad ett bolån nu kostar,” skriver hon i ett mejl till DN.

Elisabeth Svantesson (M) berättar att hon har haft samtal med var och en av de större bankerna i Sverige på senaste tiden. Hon betonar vikten av att olika aktörer tar ansvar i tider av hög inflation och har påpekat för bankerna att det finns frågetecken om konkurrenssituationen när de snabbt höjer räntan på utlåning men inte justerar sparkonton lika snabbt.

Hon överväger inte att avslöja närmare detaljer om potentiella politiska initiativ för att öka konkurrensen på den svenska bankmarknaden för tillfället.

Nordea medger att de har haft en konstruktiv dialog med finansministern.
– Vi har löpande dialoger med relevanta aktörer och myndigheter i alla länder där vi verkar, men vi kommenterar inte enskilda samtal ytterligare, säger Hugo Laigar, presskommunikatör på Nordea till DN.

Även Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg anser att bankerna har varit snabba med att höja bolåneräntorna men kunde lika snabbt ha höjt sparräntorna, rapporterar TT.

Banker motsätter sig framställningen

Handelsbanken, som presenterar sin rapport för andra kvartalet imorgon, onsdag, kommenterar: ”Bankmarknaden kännetecknas av hård konkurrens, särskilt inom bolån och sparande.”

Hugo Laigar på Nordea påpekar att banken faktiskt har höjt räntan på sparkontot.

Swedbanks vd Jens Henriksson bekräftar att även han har haft samtal med finansministern.
– Exakt vad jag svarade vill jag inte gå in på, men vad gäller de övergripande frågorna kan jag säga att vi har höjt sparräntorna och har också en mycket tuff konkurrens, vilket har lett till att våra bolånemarginaler har minskat betydligt, säger han till DN.

SEB:s vd Johan Torgeby ifrågasätter bilden som han menar målas upp av ”medier och andra”. Han säger att SEB under det senaste kvartalet faktiskt har förlorat mer på sina bolån än vad de har tjänat på inlåningen.

– Vi möter extremt hög konkurrens och har höjt inlåningsräntorna mer än utlåningsräntorna. Den som väljer att låsa in sina pengar hos oss i ett år får en ränta på 4,02 procent. Det är högre än Riksbankens styrränta,” förklarar Johan Torgeby.

Föregående artikel Förebygg stopp i avloppet
Nästa artikel Hyrde ut lägenheten till ockerhyra

2 Kommentarer

  1. Lite märkligt att regeringen ska in och peta i marknaden när de anser att de inte ska få styra sin verksamhet. Samtidigt ska regeringen in och peta i landets brfer och tvinga dessa att frångå sin grund och tvingas agera indirekt hyresvärd. Verkar saknas en röd linje i vad som är ok och inte ok i dagens regering

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här