AnnonsElectrolux Professional AB

Fönster blåste ner –bostadsrättsföreningen får ta ansvar

3 feb 2022

Stormen Malik ställde till det för bostadsrättsföreningen Orrholmen i Karlstad. Flera av de öppningsbara fönstren i höghusets glasade balkonger blåste ner och nu kräver Karlstad kommun att samtliga 600 rutor plockas ner senast i morgon, torsdag.

Vinden nådde kulingstyrka under helgen och flera rutor blåste ner från 17-våningshuset som är Karlstads högsta. Varje ruta väger omkring 30–40 kilo.

– Det är ju bara tur att ingen har skadats, sade Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, till Nya Wermlands-Tidningen på måndagen.

Bostadsrättsföreningens styrelse har föreslagit att fönstren skruvas fast i stället för att tas ner. Många av lägenhetsinnehavarna har inrett sina balkonger och där finns saker som kan skadas eller blåsa bort.

Men på onsdagseftermiddagen låg beslutet fast att fönstren måste tas ner.

– Fönstren är fastighetsägarens ansvar. Är de inte nere på fredag kommer kommunen att kräva föreningen på ett vite på 20 000 kronor per dag, säger Karin Manner på stadsbyggnadskontoret i Karlstad.

Gången är sedan att kommunen får ansöka via Mark&Miljödomstolen för att kräva ut vitet och pengarna tillfaller sedan staten, inte kommunen.

– Tanken är att vitet ska vara ett påtryckningsmedel, säger hon.

 

 

 

 

Föregående artikel Stockholm Stad stämmer bostadsrättsförening
Nästa artikel Utsatt område får nya bostadsrätter

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här