AnnonsElectrolux Professional AB

Debatt: För höga eller för låga avgifter?

9 dec 2021

Tar Sveriges bostadsrättsföreningar generellt ut för låga eller för höga avgifter? Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, menar att de är för låga, David Sundén, Ekonomie doktor och vd för konsultföretaget Branly menar det motsatta. På onsdag den 15 december möts de i en direktsänd debatt här på Borätt Forum TV.  Debatten startar klockan 11:30. Missa den inte! 

David Sundén, som är grundare av konsultföretaget Branly, anser att närmare hälften av alla bostadsrättsföreningar ligger för högt, bland annat därför att de inte har anpassat sina avgifter efter det rådande lågränteläget. Han menar att föreningar amorterar för mycket, en dålig affär när inflationen ökar. Dessutom ger en hög avgift lägenheten ett lägre försäljningsvärde.

-”Sparande i ladorna” är kanske inte är den mest lönsamma investeringen i dagsläget. Samma pengar på börsen ger högre avkastning. Dessutom har många hushåll behov av pengarna till annat just nu, säger David Sundén.

Arturo Arques
David Sundén

Arturo Arques å sin sida anser att många föreningar har ett alldeles för lågt sparande och – – Tyvärr går hälften av föreningarna med underskott och en femtedel spar inte en krona. Det är inte bra. Det betyder att många föreningar bygger upp ett upplåningsbehov som gör att de behöver finansiera framtida renoveringar och mer omfattande underhållsarbeten med lånade pengar, skriver han i sin blogg.

Han varnar för att föreningar med för lågt sparande rullar över dagens slitagekostnader på framtidens föreningsmedlemmar.

Hur är läget i din förening? Se debatten den 15 december klockan 11.30 och få råd och insikter om hur man bör tänka kring avgiften. Debatten kommer också att bandas så att den går att se i efterhand. Länken kommer att ligga här på vår hemsida.

Önskar du få en notis med länk till debatten innan den startar? Fyll i formuläret nedan!

  Anmälan debatt


  Föregående artikel Nytt nummer av Borätt ute nu!
  Nästa artikel Borätt Forums stora styrelseenkät inför 2022

  Lämna ett svar

  Skriv din kommentar!
  Skriv ditt namn här