AnnonsElectrolux Professional AB

Förhandsköpare i försenade Karlatornet hävde köpet med pengarna i behåll

30 dec 2021

Missnöjda bostadsköpare i skandalomsusade skyskrapan Karlatornet i Göteborg har lyckats dra sig ur förhandsavtalet med byggbolaget Serneke. Trots hot om tingsrättsförhandlingar har ett 50-tal till slut fått dra sig ur och fått pengarna tillbaka.

Göteborgs Posten rapporterar att antalet förhandsköpare av de närmare 600 lägenheterna i Karlatornet nu är färre än när intresset för prestigeprojektet var som störst under 2019 – från 485 tecknade lägenheter till 462 idag.

Det hela började i augusti 2019 då arga förhandsköpare gick till pressen när Serneke gick ut med att skrapan hade blivit försenad på grund av en omstrukturering. Inflyttning skulle inte kunna ske förrän andra halvåret år 2022 – runt ett år senare än Sernekes tidigare besked.

Missnöjda förhandsköpare uppmanades att gå till tingsrätten

GP skriver vidare att de som paxat en bostadsrätt i Karlatornet anmodades att skriftligen acceptera förseningen genom ett så kallat tilläggsavtal. Serneke informerade om att förhandsköpare som ville häva huvudavtalet skulle vända sig till tingsrätten.

I början ska omkring hundra av förhandsköparna ha avstått från att signera tilläggsavtalet, men företaget har i efterhand hävdat att det snarare rör sig om ett 60-tal, varav 40 som aktivt försökte häva förhandsavtalet.

De senaste åren har flera förhandstecknare valt att gå till pressen om krissituationen de hamnat i på grund av förseningarna med byggnationen av Karlatornet. Ilskan är fortfarande stor bland människor över hur de tycker sig ha blivit behandlade av Serneke. De menar att det inte funnits intresse från bolagets sida att hjälpa dem, samtidigt som en del uttrycker att de är nöjda med sina avbrutna kontrakt.

Hävt avtal utan höga rättegångskostnader

Delar av de före detta köparna verkar, trots Sernekes hårda hållning, ha lyckats ta sig ur avtalen utan dyra rättegångar.

– Mot bakgrund av hur Sernekes avtal är utformade och mot det faktum att man inte levererat enligt avtal så borde chansen att kunna göra upp i godo och slippa ta en (rättslig) process med Serneke vara mycket god, säger fastighetsadvokaten Jörn Liljeström till Göteborgs Posten.

Han påpekar att detta inte gäller dem som har tecknat tilläggsavtal och därigenom godtagit förseningen.

Nytt principbeslut ledde till stora återbetalningar

Sernekes VD Michael Berglin bekräftar i Göteborgs Posten att förhandsköpare i Karlatornet har kunnat säga upp kontrakten med byggbolaget:

Michael Berglin, VD för Serneke.

– I samband med att tidplanen låstes då Balder kom in tog vi även ett nytt principbeslut. De som var tveksamma till att skriva på tilläggsavtalet och som inte vill vara kvar har under året erbjudits möjligheten att lämna tillbaka sina avtal, det handlade totalt om ett 50-tal köpare. Att jämföra med att vi idag har sålt 462 lägenheter i Karlatornet.

Han berättar vidare att de fått tillbaka förhandsbetalningar på 150 000-300 000 kronor och att detta inte stjälper projektet eftersom de upplever ”fortfarande en stark efterfrågan och försäljningen går enligt plan.”

Tilläggsavtalet hävdar Michael Berglin är helt vattentätt. Partnern Balder är involverade i principbeslutet och tycker också att det är helt rätt enligt Michael Berglin.

Läs mer: Åtal för insiderbrott med anknytning till Karlatornetaffären – Borätt Forum (borattforum.se)

Föregående artikel Ny undersökning: Unga vill leva cirkulärt
Nästa artikel Stuntmannen som trillade över sin bostadsrätt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här