AnnonsElectrolux Professional AB

Förhandstecknare tar strid efter kraftig höjning

3 okt 2023

Nu tvekar många köpare att köpa bostad på ritning.
Vad är en ”väsentligt höjd avgift”? Förhandstecknare vill häva sina avtal med bostadsutvecklarna när kraftiga avgiftshöjningar spräcker boendekalkylen. (Genrebild)

Det mullrar bland bostadsköpare. I Karlstad har flera förhandstecknare hävt sina avtal med HSB eftersom månadsavgifterna höjts med 46,5 procent. HSB fick sälja om lägenheterna till ett lägre pris.

I slutet på förra året valde 16 förhandstecknare i den nya HSB-föreningen Jakobsbergsskogen 2 i Karlstad att häva sina avtal. Enligt Bostadsrättslagen har förhandstecknare rätt att häva avtal om avgiftshöjningen är ”väsentlig”. Lagen preciserar dock inte hur stor en ”väsentligt högre” är. HSB ville inte gå med på att häva avtalen.

Nu har tre av förhandstecknarna stämt HSB Värmland för att få tillbaka sina förskottsbetalningar på 50 000 kronor.

Enligt en artikel i Dagens Industri anser HSB att de har motkrav på de avhoppade köparna eftersom föreningen har fått sälja lägenheterna till ett lägre pris.

I Västerås driver tolv förhandstecknare en grupptalan mot byggjätten JM. Anledningen är 37 procents högre årsavgift än vad som har angivits i förhandsavtalet. Deras grupptalan fick grönt ljus i Västmanlands tingsrätt. Nu har Svea hovrätt nekat prövning efter JM:s överklagande.

Ingrid Uggla, expert på juridik kring bostadsrätter, är synnerligen kritisk till hur dagens marknad för nyproducerade bostadsrätter fungerar:

– Förhandsavtal borde förbjudas! Egentligen borde bostadsutvecklarna äga alla bostadsrätter själva och sälja dem på en öppen marknad. Då skulle den som vill köpa en nyproducerad bostadsrätt skyddas av den vanliga köprättslagstiftningen, säger hon till Borätt forum.

Föregående artikel Rut- och rotavdrag fördubblas
Nästa artikel Varför så mycket byggfusk i Sverige?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här