AnnonsElectrolux Professional AB

Förmarknaden för bostäder växer kraftigt

12 apr 2024

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att bostäder annonseras som ”snart till salu”, vilket innebär att de når marknaden innan de dyker upp på plattformar som Hemnet. Denna förtidsmarknad gynnar i första hand mäklare och säljare, men enligt Linda Hasselvik, privatekonom på SBAB, kan det vara mindre fördelaktigt för köpare.

Förekomsten av förmarknaden för bostäder har förändrat köpprocessen avsevärt. Innan Hemnets framväxt var sökandet efter bostäder hänvisat till tidningsannonser och mäklarbyråers fysiska kontor.

Att förmarknaden för bostäder växer kan vara mindre fördelaktigt för köpare av bostadsrätt, säger Linda Hasselvik, privatekonom på SBAB. Foto: SBAB

Nu har trenden vänt och allt fler bostadsaffärer sker innan objekten når Hemnet. Begreppet ”snart till salu” har blivit allt vanligare, med Boneo som en drivande kraft. Vissa bostäder annonseras endast på mäklarnas egna plattformar under rubriker som ”Aktiv matchning”, ”På förhand” eller ”På gång”.

Enligt data från bostadssajten Booli har antalet sådana annonser ökat markant under de senaste åren. År 2015 visades 15.000 sådana annonser på sajten, förra året 137.000.

SBAB:s senaste Mäklarbarometer visar att mäklare i storstadsregionerna uppger olika anledningar till varför förmarknaden blivit vanligare. Många säljare behöver inte nödvändigtvis flytta just nu, men är öppna för rätt bud. Andra vill köpa en ny bostad först och sedan sälja snabbt. En del ser det som ett sätt att attrahera osäkra kunder.

Trots fördelarna för säljare och mäklare, kan förmarknaden göra det svårare för köpare att få en klar bild av utbudet och prisnivåerna. Det är också vanligt att informationen om objekten är bristfällig, vilket kräver mer kontakt med mäklaren. För säljarna finns risken att annonsen inte når hela marknaden, vilket minskar transparensen och därmed budgivningen.

 

Föregående artikel Inflationen faller mer än väntat
Nästa artikel Dyrt när hyresgästen vägrar öppna dörren

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här