AnnonsMiele

Framtidssäkra föreningen

29 okt 2023

Digitalisering är väldigt hett just nu och hetare lär det bli. Många leverantörer uppvaktar bostadsrättsföreningar med nya smarta lösningar i syfte att sänka kostnader, förbättra inomhusklimat och göra föreningen grönare. Men har tar man konkret tag i detta i sin förening? Borätt fick en pratstund med Tony Strand, affärsutvecklare på Sensative AB.

Men först kände jag att jag måste fråga honom om hur han tror att AI, artificiell intelligens, kommer att påverka oss.

– Det är en spännande fråga, säger han. Jag tror att teknikerna och utvecklarna mest fokuserat på alla fördelar och inte ägnat nackdelarna särskilt mycket uppmärksamhet. Till exempel hur den personliga integriteten påverkas och vilken information man kan lita på. Är det en människa eller robot man pratar med? Det krävs regleringar och en tydlig lagstiftning. Samtidigt, fortsätter han, kan man göra fantastiska saker med AI.

Föreningen ska ju inte behöva ha sin egen IT-avdelning utan det ska bara fungera, menar Tony Strand, affärsutvecklare på Sensative AB. Foto: Torbjörn Johansson.

– För att styra ett värmesystem eller el krävs det att man kan mäta olika värden, till exempel innetemperatur. Med AI:s hjälp kan man gå ifrån att mäta en gång i timmen ner till var 15 minut och sedan ännu oftare. Vilket i sin tur gör att man kan styra konsumtionen ännu bättre. Men då krävs automatiserade system som kan styra flöden. AI behövs dock långt ifrån i alla lägen. Det funkar bäst när det är okända faktorer inblandade, när man behöver ”lära upp” systemet. Ofta räcker det med vanlig dataformel, en så kallad algoritm.

Om vi tittar på digitalisering ur bostadsrättstyrelsens perspektiv. Här finns ju stora skillnader och olika behov förstås, ålder på fastigheten, olika kompetenser och intresse för frågan. Säg att vi befinner oss på månadens styrelsemöte en mörk oktoberkväll. Digitalisering står på agendan. Vad gör vi?

Fuktsensorer larmar om tätskiktet börjar läcka
Sensorer larmar om tätskiktet börjar läcka. Foto: Adobe Stock.

– Första frågan man ska ställa sig, vilket problem vill vi lösa? Vill vi ha lägre energikostnader, lägre avgift eller kanske en grönare fastighet? Nästa steg är att börja mäta så att du inte behöver gissa. Anlita ett företag som hjälper er att mäta inomhustemperaturerna via trådlösa sensorer. Det löser det mesta på sikt. Till att börja med har man då en möjlighet att se om föreningens anläggning fungerar som de ska. Risken är annars att man bara tycker att den fungerar dåligt och bara vrider på mer. När du mäter kan du också hitta brister i systemet och hitta dem tidigare.

– Titta man på alla lägenheter, kanske varierar det från uppåt 24 – 25 grader ner till 18 – 19 grader. Felen kan vara flera. Radiatorkretsen kan ha ett problem, det kan cirkulera korrosionsflagor från rost i systemet, finnas luft i systemet, kanske systemet är fel dimensionerat. Ta in en injusteringsfirma som kalibrerar systemet så att alla grannar får värme på ett jämnt sätt.

Med data kan man också se vad olika investeringar som en tilläggsisolering, nya fönster eller ny ventilation verkligen ger. Steg två är optimering, här använder man data från inomhustemperaturen för att styra systemet. Kopplar man till en tjänst som håller ett öga på kommande väderlek kan man få ännu högre precision i kalibreringen. Är varmare väder
på väg in kan systemet stängas ner tidigare, så att man slipper en värmetopp som sedan ska svalna av. Man bör också se till att koppla upp styrsystemet så att man kan lätt kommer åt informationen.

– Vår lösning på detta är att sätta en sladd i styrsystemet och sedan koppla den till den tv/bredbandswitch som oftast finns i källaren. Alternativet är att sätta in ett SIM-kort på plats och koppla upp mobilt. Då har du extern inkopplingsmöjlighet och det blir mindre
krångligt att addera system och appar.

– När det gäller kalibrering och optimering av värmesystemen har det funnits teknik för detta i Sverige i mer än 10 år, berättar Tony Strand.

Nästa steg innebär en betydligt högre komplexitet; batterilösningar, kanske styrning av hissar, använda elbilar som batterier med mera kräver en bredare plattform som kan hantera detta och göra det mer eller mindre automatiskt.

– Föreningen ska ju inte behöva ha sin egen IT-avdelning utan det ska bara fungera, menar Tony Strand. Här handlar det om att bygga en öppen och anpassningsbar digital infrastrukturen som öppnar upp möjligheter framåt utan egentliga begränsningar.

– Grunden till vår lösning på komplexitet och enhetlighet kom ursprungligen från ett innovationsprojekt i Lund. Revolutionen kom med Iphone där alla kunde leverera en app till en och samma plattform. Vi ville göra samma sak. Du ska kunna ha tjänster som du kopplar in och gillar du inte en kan du lätt byta ut den.

– Öppenhet handlar ju inte bara om att kunna vara utbytbar, utan också kunna hitta lösningar så fort du går utanför byggnaden, i kvarteret, området eller kanske rent av staden. Allting som går att styras i en fastighet kommer på sikt att styras eftersom man
vill ha bästa koll på åtgång av energi, el, vatten, om inomhusklimatet och i
förlängningen vår gemensamma klimatpåverkan, avslutar Tony Strand.

Föregående artikel Förhandsavtalet är dött
Nästa artikel Open Infra vägrar följa ingångna avtal

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här