AnnonsElectrolux Professional AB

Franska balkonger saknades – köparen fick ersättning

4 apr 2024

franska fönster
Franska fönster brukar öppnas inåt och ha ett fallskydd, ofta i form av ett vackert järnräcke.

Upplåtelseavtalet till den nyproducerade bostadsrätten utlovade ”Tre stora fönsterpartier med franska balkonger”. Besvikelsen var stor när köparen fann att lägenheten saknade balkonger. Nu har Hovrätten avgjort målet och bostadsrättsföreningen ska betala tillbaka en ansenlig summa till köparen.

Säljaren, en bostadsrättsförening i Visby, menade att uttrycket franska balkonger kunde avse fönster, men både tingsrätt och hovrätt gick på köparens linje.

Det var i februari 2019 som kvinnan ingick bokningsavtal med bostadsrättsföreningen, i maj skrevs upplåtelseavtal och i december var det dags för inflyttning.

I samband med tillträdet noterade köparen att lägenheten helt saknade balkonger och reklamerade därför detta som ett fel till säljaren tillika bostadsrättsföreningen. Reklamationen skedde via fastighetsmäklaren i rollen som föreningens företrädare.

Gotlands tingsrätt konstaterade att termen fransk balkong avser en inåtgående balkongdörr, helt eller delvis inglasad, och att den kan byggas med eller utan en grund plattform på utsidan och med någon typ av fallskydd utanför. Men i köparens lägenhet fanns bara vanliga fönster. Lägenheten hade alltså inte levererats i avtalsenligt skick. Därför dömdes bostadsrättsföreningen att återbetala 575 000 kronor till bostadsrättsinnehavaren.

Brf:en överklagade, men Svea hovrätt fastställde tingsrättens dom.

 

Föregående artikel Nödtelefonen i hissen kan sluta fungera
Nästa artikel 100 miljarder i ökade elnätsavgifter?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här