AnnonsElectrolux Professional AB

Fusk i Riksbyggens ”hållbara” bygge

29 apr 2024

badrum,felbyggt
Badrummet har bakfall, klinkers ligger ojämnt och fogarna är fula eller saknas. Men enligt besiktningsprotokoll är allt gjort på rätt sätt.

Lägenheten i Riksbyggens nybyggda Brf Dunungen vid Selma torg i Göteborg visade sig full av byggfel när byggnadsingenjören skulle flytta in. Hon anlitade en besiktningsman som hittade 31 fel.

– Jag jobbar själv inom byggbranschen, men jag har aldrig sett ett så dåligt utfört arbete som i min egen nybyggda lägenhet, säger byggnadsingenjören som vi kallar Karin. Hon vill inte framträda med sitt namn eftersom hon arbetar inom byggbranschen i Göteborg.

Brf Dunungen stod färdig för ett år sedan. Det har marknadsförts med vackra bilder och värdeord som ”hållbara materialval”. För ett par dagar sedan gjordes överlämningen från byggstyrelsen till boendestyrelsen och dagen före stämman besiktigades Karins lägenhet. De grava felen som fanns redan vid slutbesiktningen i april 2023 kvarstod, och nya har upptäckts efterhand.

Nu fann man att ett elektiskt väggurtag i badrummet inte var fastskruvat.

Benjamin Durmisevic var Karins ombud vid den senaste besiktningen. Dagen efter är han fortfarande skakad.

– Jag kände mig rentut sagt förnedrad. Så fort jag öppnade munnen försökte de tysta mig med märkliga bortförklaringar.

Vid mötet deltog ordföranden för byggstyrelsen, en representant från Riksbyggen, den ”oberoende” besiktningsman som Riksbyggen anlitat samt en representant från huvudentreprenören AF Bygg Väst.

– Karin har anmält alla fel i lägenheten på kundportalen Mitt Riksbyggen. Många fel har hon anmält flera gånger, utan att få respons. Eftersom hon är en mycket noggrann person har hon sparat alla anmälningar för att kunna följa upp att allting blir åtgärdat. Men besiktningsmannen påstod att det inte fanns några anmälningar på flera av felen, säger Benjamin Durmisevic, som starkt ifrågasätter Riksbyggens rutiner:

– Ärenden ska visas i tre år efter att de avslutats enligt den information som finns på Riksbyggens portal. De ska absolut inte raderas.

Flest anmärkningar finns på badrummet. Där ligger golvbrunnen högre än det omgivande kaklet. Det uppstår ett så kallat bakfall, vattnet kan inte rinna ner i brunnen. Trots detta uppenbara fel hade besiktningsmannen godkänt badrummet vid slutbesiktningen i april 2023.

Borätt har tagit del av besiktningsprotokollet från slutbesiktningen. Där finns ingen anmärkning på bakfall.

– Jag blev riktigt arg och ifrågasatte hur besiktningsmannen kunnat ”inte se” att det var fel. Dessutom är hela golvet ojämnt, det saknas fog bakom tvättmaskinen, bakfall i hörnet vid kombimaskin, duk sticker ut under klämringen i duschen och både kakel och duschkabin är av sämre kvalitet eller annorlunda än det som Karin valt, säger Benjamin Durmisevic.

Efter att Karin i maj 2023 anlitat en egen besiktningsman som konstaterade ett antal allvarliga fel har flera försök gjorts att åtgärda badrummet, men reparationsförsöken har snarare förvärrat situationen. Benjamin Durmisevic är förvånad över hur nonchalant bemötandet från Riksbyggen varit, och ifrågasätter kompetensen hos de byggföretag som anlitats.

– Droppen blev när jag upptäckte att ett eluttag satt löst och det visade sig att det inte var fastskruvat. I ett våtutrymme!  Vi undrar vilket företag som har byggt och försökt åtgärda badrummet, vilken kompetens de har och hur en seriös besiktningsman kan godkänna ett så dåligt jobb, säger han till sist.

Föregående artikel Säkerhetsexpert: Standardavtal räcker inte
Nästa artikel Borätt har spårat Ekobrottsfabriken

2 Kommentarer

  1. Strongt gjort av köparen att dra ned brallorna på Riksbyggen. Fusket är inte ovanligt, men att köpare tar strid offentligt är det. De flesta vill inte riskera att minska värdet på sin ”investering” utan försöker som regel istället pådyvla någon annan stackare den…

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här