AnnonsMiele

Gör rätt – annars kan vindsprojektet bli mardröm

9 jan 2024

Att bygga om en lokal för att nytt ändamål kräver alltid bygglov.

Många bostadsrättsföreningar jagar möjligheter att öka sina intäkter och ser över möjligheterna att bygga om vindar och butikslokaler till lägenheter. Men det gäller att följa regelverket.

Borätt forum skrev tidigare om en brf i Danderyd som byggde om vinden till bostäder utan bygglov. När köparna flyttat in fann de en rad brister och uppdagade att bygglov saknades. Kommunen inspekterade och fann att lägenheten inte kunde godkännas som bostad. Köparna  har stämt säljarna, och föreningen har vid vite ålagts att återställa huset.

En mardröm för både säljare, köpare och bostadsrättsförening.

Urban Bladin, projektledare på Storholmen Teknik framhåller att förändringar som innebär att man konverterar en lokal från exempelvis butik till bostad eller från vind till bostad eller vice versa, kräver bygglov. För att få bygglov ska ombyggnaden följa gällande byggnorm när det gäller brandskydd, tillgänglighet, badrum, kök, takhöjd och annat.

– Sök alltid bygglov! Kom också ihåg att ett bygglov inte räcker för evigt. Ombyggnaden måste påbörjas inom två år. Startbesked krävs.

Bostadsrättsföreningen är byggherre och utser en kontrollansvarig som är Stadsbyggnadskontorets ögon och öron i projektet. Byggherren ska också utse en certifierad besiktningsman. En godkänd besiktning utgör underlag för ett

– Det måste finnas ett slutbesked för att det ska vara tillåtet att flytta in i lägenheten.

 

Föregående artikel Räntetoppen passerad?
Nästa artikel Krönika: I en kris är vi varandras största tillgång

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här