AnnonsMiele

Göteborg bäst på solcellsanläggningar

1 apr 2021

Energimyndigheten skriver i ett pressmeddelande att både antalet solcellsanläggningar och solkraften ökade under 2020. Statistiken visar en ökning på cirka 400 megawatt under året och den totala effekten nu ligger över en gigawatt.
– Den följer samma utveckling som vi har förväntat. Det som är lite annorlunda är att det har tillkommit fler större anläggningar, till exempel den i Strängnäs. Det är en utveckling vi sett, men det var överraskade att det kom så tidigt som 2020, säger Jefferey Berard, statistiker på energimyndigheten.
Anläggningen i Strängnäs är Sveriges största solcellspark och är bland annat finansierad av HSB:s bostadsrättsföreningar i Södermanland, som har fått köpa andelar i parken.
– Den här typer av finansiering är vanlig utomlands. Men det blir mer och mer accepterat i Sverige också, säger Jeffrey Berard.

Stor ökning av total installationer

Bäst i Sverige är Göteborg med en total produktion på 39,8 megawatt. Även när det kommer till kommun som installerade mest under 2020 vinner Göteborg med sina 17,2 megawatt, nästan en dubblering jämfört med 2019. Staden står nu för fyra procent av Sveriges totala effekt. Linköping och Uppsala ligger också i toppen när det kommer till produktion av solkraft.

Under året installerades nästan 22 000 solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet. Den totala effekten från solkraft ökade med hela 36 procent under 2020. Antalet anläggningar ökade med 34 procent.
Som exempel skriver energimyndigheten att ”den installerade effekten på 1 GW producerar lika mycket el på ett år som en kommun av Lunds storlek använder årligen, eller tillräckligt mycket el för varje hushåll i Sverige att tvätta en tvätt i 60 grader, varannan dag under ett år.”
– Utvecklingen har inte bromsat in. Jag tror att det blir mer och mer intressant för både villaägare, småföretag och bostadsrättsföreningar. Just föreningar har så mycket flexibilitet med elproduktionen, vad som ska användas och vad som kan säljas vidare, säger Jeffrey.
LÄS ÄVEN: 2020 – ett rekordår för vind- och solkraft

Låg produktion totalt sätt

Samtidigt påpekar han att solcellsanläggningar fortfarande står för en väldigt liten del av den totala elproduktionen i Sverige.
– Det är fortfarande väldigt lite. Den installerade effekten är fortfarande under en procent av totala produktionen, men det växer väldigt snabbt.

Föregående artikel Proptech höjer standarden
Nästa artikel Många äkta föreningar ligger på gränsen till oäkta

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här