AnnonsElectrolux Professional AB

Göteborg hugger ner skog – riskerar översvämning

10 apr 2024

skog
Skog absorberar vatten. Ett planerat byggprojekt, där man ska hugga ner skog för att bygga lägenheter, riskerar att skapa höga vattenflöden i centrala Göteborg.

I Göteborg planerar staden att hugga ner en skog i Kärra-Skogome norr om centrum för att bygga ett stort bostadsområde. En mycket dålig idé enligt forskare.

Forskare vid Högskolan i Gävle och Chalmers tekniska högskola i Göteborg har gjort en stor studie som visar att regnvatten vid skyfall riskerar att översvämma Göteborgs centrum om skogen huggs ner. Skogar och grönområden absorberar mycket vatten.  Det är en viktig ekosystemtjänst eftersom skogen kan skydda mot kraftiga regn.

Åsa Gren, lektor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle som medverkat i studien, säger att Göteborgs topografi gör staden extra sårbar för skyfall, eftersom de centrala delarna är lågt belägna. Om man hugger ner skogen i ett område som är högt beläget och med stor vattengenomströmning kan effekterna därför bli väldigt stora i centrala Göteborg.

– Vi forskare pratar om ”mitigation” och ”adaptation”, vilket betyder att vi både vill minska koldioxidutsläppen och samtidigt anpassa oss hur vi bygger för att kunna handskas med effekterna av klimatförändringarna. Det kommer att krävas en kombination av naturbaserade och tekniska lösningar för att klimatsäkra våra städer, säger Åsa Gren.

Föregående artikel Företagare tömmer bostadsrättsföreningar
Nästa artikel Brf bluffen – revisorn granskade inte

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här