AnnonsElectrolux Professional AB

Grannarna gick samman och ökade tryggheten

17 dec 2022

Gängkriminalitet, mord och utpressning. För över tio år sedan klassades Södertälje som ett av landets farligaste städer bland medier och i folkmun. Ett krig mellan olika gäng skapade en oro och rädsla hos Södertäljeborna. Det är en stor anledning till att samfälligheten Dalian, i stadsdelen Mariekälla i Södertälje, startade grannsamverkan för områdets 35 hushåll.

Samfälligheten Dalian i Mariekälla i Södertälje, startade grannsamverkan för områdets 35 hushåll. Foto: David Moro.

En som varit engagerad hela perioden är pensionären Karin Eklind. Det var en gammal granne som var polis som tog initiativet för att dra i gång det hela. Södertälje hade ett dåligt rykte, så vi kände att vi ville öka tryggheten i området och komma närmare våra grannar, säger Karin Eklind. Idag är det ljusare tider. Förutom något enstaka inbrott under de fem senaste åren i samfälligheten Dalian, så känner alla som bor i området en stark gemenskap och trygghet tack vare grannsamverkan. Grannsamverkan går till stor del går ut på att lära känna sina grannar och vara socialt inkluderande.

– Alla känns delaktiga på något vis. Den stora effekten har varit att vi lärt känna varandra och på så sätt skapat en tillit och trygghet, säger Karin Eklind.

Men vad är det ni gör mer konkret?

– Vi håller koll på husen när grannar åker bort i mer än två dagar. Exempelvis om det snöar så kan vi gå på trappuppgången eller utanför ytterdörren för att visa att någon rör sig och lämna fotspår. Eller flytta på stolar på altanen eller trädgården. Det är två sätt att visa att någon är hemma. För oss är det mer än att sätta upp skyltar.

Arbetssättet är uppdelat mellan flera personer som bor i området. Karin ansvarar exempelvis för 6-7 hushåll. De får även information från Södertälje kommun. Vi får mejl från kommunen om hur många inbrott det skett i Södertälje, Nykvarn och Salem med jämna mellanrum. Vi skickar det sedan vidare till alla som bor här för att de ska vara informerade om hur läget ser ut. Antalet bostadsinbrott minskade i Stockholms län under coronapandemin. Nya siffror från Brottsförebyggande rådet visar att trenden fortsatt pekat neråt under årets gång. Men det är inget som får grannsamverkan i Dalian att sänka garden.

– Man ska vara uppmärksam på minsta lilla grej. Ser man någon som ser skum ut så ska man fråga om de behöver hjälp, eller vem personen söker. Det är inte svårare än så, säger Karin.

Hösten och mörkret har nu lagt sig över landet. Det brukar betyda att inbrotten ökar. Orsaken är att hösten är mörkare och tjuvar har lättare att se om någon är hemma eller inte. Samtidigt som det är svårare att se tjuvarna i mörkret, enligt polisen.

– Trots de rekordhöga elpriserna så är Karins bästa tips att ha lampan tänd när man är ute.

Det lyser upp huset och visar att man är hemma. Trots höga elpriser så är det värt det. Det går även att skaffa billiga LED-lampor, säger Karin och skrattar.

Föregående artikel Vinterunderhåll är föreningens ansvar
Nästa artikel Moralisera inte över höga bolån

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här