AnnonsMiele

Grannsamverkan – så kommer din förening igång

26 nov 2022

Anna Flink är säkerhetschef i Södertälje och menar att grannsamverkan fungerar bra. Foto: David Moro

Varje bostadsområde kan få hjälp av sin kommun eller polis att starta upp en grannsamverkan. Men det krävs att man som bostadsrättsförening samlar grannarna och berättar vad det egentligen innebär. Det menar Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun.

Många tror att det bara är grannar i villor som kan starta grannsamverkan. Men man kan skapa grannsamverkan i flerbostadshus som exempelvis hyresrätter och bostadsrätter. När exempelvis bostadsrättsföreningen bestämt sig för att starta grannsamverkan så hör man av sig till sin kommun eller lokala polis för att bli inbjuden till ett kort utbildningstillfälle. Föreningen får sedan skyltar skickade till sig som man kan hänga upp i bostadsområdet.

En person kommer automatiskt ha lite större ansvar och ha kontakt med sin kommun eller polis. Den kontakten innebär att man bland annat att får ta del av incidenter som skett i ens egna område. Den informationen kan man dela med sig till resten av grannarna för att hålla dem uppdaterade om läget. Anna Flink är säkerhetschef i Södertälje och hon menar att grannsamverkan motverkar brott genom grannarnas relationer.

– Relationsskapande, socialt inkluderande och trygghetsskapande. Det är tre punkter som hela arbetssättet går ut på. Det måste också de boende förstå sig på. Det handlar inte bara om att sätta upp skyltar. Man skapar tryggheten tillsammans med sina grannar.
Hon fortsätter:

– Man är många som exempelvis kan anmäla ett brott, man är många som kan hjälpa varandra. Det är en styrka och skapar en motståndskraft.

I Södertälje finns det goda exempel på hur grannsamverkan gett effekt. Ett exempel är när det var en inbrottsvåg i stadsdelen Rosenlund. Till slut fick grannarna nog och gick samman. Det ledde till att inbrotten avstannade.

Det handlar lite om sunt förnuft. Grannsamverkan är en hjälp för att kroka grannarna i armen och göra det tillsammans, säger Anna Flink.

För att få mer tips och information kring grannsamverkan kan man gå in på samverkan-motbrott.se, där finns det instruktioner, blanketter, statistik och filmer om hur det går till.

Föregående artikel Chockartat för alla
Nästa artikel Lär dig mer om nya Brf lagen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här