AnnonsStyrelsesupport

Gränsdragning: Finns ingen universallösning

2 apr 2021

Gränsdragning mellan bostadsrättsinnehavare och föreningen är en diskussion som ständigt återkommer på agendan. Vi har pratat med Veronica Karlén, Styrelsesupport Borätt Forum, om just det. 

Främst är det bostadsrättslagen som styr gränsdragning. Det är också viktigt att ha koll på föreningens stadgar då dessa varierar från förening till förening.
– Stadgarna får ha samma gränsdragning som lagen, och stadgarna får vara snällare mot medlemmen än vad lagen är. Detta för att medlemmen är den svagare parten, säger Veronica och fortsätter:
– Det kan till exempel vara att föreningen har tagit över ansvaret över alla tapeter. Men du kan ju inte göra tvärtom, och säga att medlemmarna ska ta över ansvaret över byggnadens stomme.

LÄS ÄVEN: Undvik dyra vattenskador
Finns det något problem där ansvarsfrågan ofta behöver diskuteras?

– Fönster. Många föreningar har olika i stadgarna där. Vissa föreningar skriver att det är medlemmens ansvar, och andra att det är föreningens ansvar. Ibland kan det yttre glaset vara föreningens och det inre medlemmens. Så där är det viktigt att man först och främst kollar stadgarna innan man gör något, säger Veronica.
Något annat som många styrelsemedlemmar säkert känner till är vattenskador. Där delar föreningen och bostadsrättsinnehavaren på ansvaret.
– Vid vattenskador är det medlemmen som ansvarar för ytskiktet, och föreningen för stommen. Som medlem tycker man ju inte att det är ens eget fel att det blivit stopp i stammen som sen har orsakat skador i lägenheten. Men samtidigt är det inte meningen att föreningen ska betala en medlemmens badrum. Där blir det ofta missförstånd. Men ofta behöver man utreda vart fall för sig. Det finns ingen universallösning som går att applicera på alla ”konflikter”.
– Det finns saker som elledningar i väggar, eller rör i golv, golvbrunn etcetera. Ibland står det lite konstigt i stadgarna, och då kan det bli otydligt var ansvaret ligger. Golvvärmen är också en återkommande fråga. Är det komfortvärme eller inte? Vem har lagt in värmegolvet? Det beror på lite vem som gjort vad och varför.

Föregående artikel Borättkväll
Nästa artikel Stopp i avloppet – vems ansvar?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här