AnnonsElectrolux Professional AB

Ha koll på avgifterna när du köper bostad

23 jan 2023

Det är bra att ha koll på avgifterna som tillkommer när du köper bostad. Stämpelskatter drabbar bara husköpare som tidigare bott i bostadsrätt – samma avgifter gäller för ägarlägenheter som för småhus. För den som köper bostadsrätt kommer du lindrigare undan.

Föreningarnas avgifter för administrationen kring att en lägenhet byter ägare brukar hålla sig kring 2,5 procent av prisbasbeloppet som är 52 500 kronor 2023. Avgiften blir alltså lite drygt 1 300 kronor 2023.

Fasadbild
Det är bra att ha koll på avgifterna som tillkommer när du köper bostad. För den som köper bostadsrätt kommer du lindrigare undan – då handlar det om några tusenlappar.

För den som lånar till bostaden tillkommer en pantsättningsavgift, vanligtvis 1 procent av prisbasbeloppet. Det blir drygt 500 kronor 2023 och avgiften tas ut för att föreningen registrerar lånen. Den totala kostnaden blir alltså lite drygt 1 800 kronor i de flesta fall.

Du behöver sannolikt också betala 1 procent av prisbasbeloppet, ungefär 500 kronor 2023, om du tar ett nytt lån på din bostadsrätt till exempel för att renovera.

Eftersom det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten är det föreningen som betalar lagfartskostnaden och pantbrevskatten för föreningens lån.

Källa: DN

Föregående artikel Antalet inbrott i förråd har ökat kraftigt
Nästa artikel Dags att ta strukturgrepp om utsatta områden

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här