AnnonsElectrolux Professional AB

Högre energipris tuff smäll för fastigheter

30 sep 2021

I takt med att priset på energi går upp så kommer energiprestanda att vara en faktor som påverkar marknadsvärdet.

Ett högre energipris kommer vara en tuff smäll för de fastigheter som har hög och ineffektiv energiförbrukning. Det visar en rundringning hos banker som Borätt forum gjort.

” På sikt kan det även komma krav som ålägger fastighetsägare att göra energieffektiviseringsåtgärder. Det har vi sett i andra länder ”.

Fastigheter som är energieffektiva kommer troligtvis vara mer efterfrågade på marknaden vilket kan spegla priserna, marknaden brukar anpassa sig efter olika typer av förändringar.

Men bankerna ser att upp till 80 procent av de energideklarerade flerbostadshusen i Sverige inte lever upp till nybyggnadskraven för energieffektivitet.

– Det betyder att det finns mycket investeringsaktiviteter kvar att göra för att effektivisera energikonsumtionen, säger Axel Wallin, Hållbarhetschef på SBAB.

Bankerna skräddarsyr alltmer bolån så att de premierar de fastigheter som har en effektiv energianvändning med exempelvis olika energiklasser och riktade energieffektiviseringslån för att motivera att sänka energibehov och även energikostnaden.

– Vi ser att de gröna lånerbjudandena som finns på marknaden är en faktor som motiverar bostadsköpare att välja redan energieffektiva objekt då det ger en lägre bolåneränta och en lägre energikostnad.

Hittills har bankerna inte sett att energiprestanda påverkar marknadsvärdet men i takt med att priset på energi går upp så kommer det att vara en faktor som påverkar värdet.

– På sikt kan det även komma krav som ålägger fastighetsägare att göra energieffektiviseringsåtgärder. Det har vi sett i andra länder.

 

 

Föregående artikel 7 råd för ett tryggare styrelsearbete
Nästa artikel Vinnaren är korad i tävlingen Projekt Språngbräda!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här