AnnonsElectrolux Professional AB

Högre krav på årsredovisningar – bra för alla

4 nov 2023

Vid årsskiftet kommer högre krav på alla bostadsrättsföreningar. Bland annat olika nyckeltal. Ta fram den informationen redan nu.

Auktoriserad revisor, GO Revision & Consulting Stockholm AB. Foto: privat.

Vi som var med på 90-talets bostadsmarknad har verkligen fått en déjà vu det senaste halvåret med räntehöjningar, inflation och hot om lågkonjunktur. För bostadsköpare i dag är det inte längre en ljus, fräsch och stylad lägenhet som står högst i kurs. Nu står bostadsrättsföreningens ekonomi i fokus, vilket tidigare varit sekundärt bland många köpare.

Det märks också i mäklarnas annonser där ekonomin fått en mer framskjuten plats, till exempel ”förening med låg belåning”, ”förening som själv äger marken”. Tidigare framhölls
charm och trivselfaktorer. Jag har barn och anställda som söker lägenheter och innan de budar rådfrågar de mig och jag förvånas ofta av hur dålig ekonomisk information som finns i mäklarannonserna men även hur bristfällig ekonomisk information som många bostadsrättsföreningar tillhandahåller. Det blir ett detektivarbete och handjagande för mig att räkna ut lån per kvadratmeter, hur hög avgiftshöjning en ränta på 5% skulle innebära jämfört med de lån som många föreningar har idag kring 1% men där bindningstiden snart löper ut.

Ännu svårare är det att räkna ut effekten på avgiften av framtida renoveringar, då måste man ofta kontakta föreningen för att få information om framtida renoveringar. Snart kommer alla bostadsrättsföreningar att tvingas in i det så kallade K3-regelverket vad gäller årsredovisningar. Det innebär att årsredovisningarna måste innehålla mycket mer information än vad som ofta är fallet idag, bland annat en rad nyckeltal, till exempel lån per kvm, hur en ränteökning påverkar avgifterna men även att man har en underhållsplan där framtida renoveringar och underhåll redogörs för när de beräknas infalla och en beräknad kostnad.

Detta är information som snart är tvingande. Varför inte ta fram detta redan nu? Speciellt för föreningar med bra ekonomi är det värt att lyfta fram dessa nyckeltal, redogöra för vilka stora renoveringar och underhåll som verkligen gjorts och det som kvarstår. Även om det är ett halvår kvar till nästa årsredovisning, kan man ta fram ett informationsblad med relevanta nyckeltal och underhållsplan. Visa på styrkorna i föreningen. Det är till stor hjälp för de i föreningen som vill sälja och på så vis kan få bättre betalt för sin lägenhet. Också köpare av lägenheter skulle ha nytta av ett sådant dokument när de förhandlar med banken om kontantinsats, räntenivå. Men även för de som vill bo kvar. Bankerna är nu mycket mer selektiva när det gäller att förhandla räntan. Bor man i en förening med bra ekonomi har man en fördel. Siffrorna ska ju ändå fram. Gör det redan nu. Det är alla medlemmar förtjänta av.

 

Föregående artikel Veckans fråga – Använder ni ChatGPT i ert styrelsearbete?
Nästa artikel Vinterbona föreningen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här