AnnonsElectrolux Professional AB

Höjd ränta – var går smärtgränsen…

2 maj 2022

Foto: Hyresgästföreningen

Förra veckan höjde Riksbanken styrräntan till 0,25 procent och vi kan vänta oss fler höjningar under året. Höjd ränta drabbar boräntan. Var går smärtgränsen? En sifo-undersökning visar att var femte bostadsägare klarar en ränta på fem procent. Inte högre.

– Resten klarar det men med en ränta på fem procent blir det svettigt. Räntehöjningar ska ju dämpa inflationen men nu har allt kring boende också blivit dyrare än tidigare, säger Fredrik Kullman, Vd på Bjurfors. Allt fler hushåll idag har höga bolån och med en ränta på sju procent kan vi förvänta oss fasanfulla effekter.

Undersökningen visar att nära var tionde bostadsägare kommer få det svårt om boräntorna skulle klättra upp mot tre procent.

Bland de som har lägst marginaler finns främst personer i det äldre åldersspannet, 56-79 år.  Var tionde i denna grupp klarar inte en ränta på mer än 3 procent. Vad beror det på?

– De kanske har en dålig pension och maken eller makan har gått bort och de har blivit ensamma med ett större bolån än vad de tänkt sig. Samtidigt är det, av förklarliga skäl, flest i denna grupp som inte har några bolån överhuvudtaget.

Fredrik Kullmans råd är att spara i en räntebuffert och försöka förhandla med banken om bolånet och sist men inte minst pruta på räntan eller binda den.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 4-8 april 2022. Totalt intervjuades 1449 personer i åldern 18-79 år i Sverige. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Föregående artikel ”En signal som hushållen ska ta på allvar”
Nästa artikel Stor brist på laddplatser

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här