AnnonsMiele

Höjda avgifter – köparna drar sig ur

27 jul 2023

Tvister kring avtal om nyproducerade lägenheter har blivit allt vanligare i Sverige. Köpare drar sig ur avtalen på grund av höjda månadsavgifter och justerade insatser, vilket har lett till besvikelse och osäkerhet bland köparna.

Månadsavgifter har i vissa fall ökat med mer än hundra procent, vilket skapar ytterligare problem för köparna. Det har även framkommit att vissa köpare inte längre kan få lån från banken när tvisterna uppstår.

En komplikation är att vissa köpare har blivit vilseledda vad gäller säljarnas identitet. De trodde att de köpte från stora byggbolag, men har senare upptäckt att det är en bostadsrättsförening som är motparten. Regler för uppsägning av förhandsavtal finns i bostadsrättslagen, men tolkningen av dessa regler är oenig och kommer att prövas i rätten.

Utöver tvisterna visar statistik från bostadssajterna Booli och Hemnet på en dramatisk minskning i försäljningen av nya bostäder. Antalet sålda nyproducerade lägenheter i april 2023 var 77 procent färre jämfört med föregående år. Trots den låga efterfrågan har det ännu inte skett några generella prissänkningar för nyproducerade lägenheter.

Enligt analytiker från Hemnet kan utvecklare bli tvungna att sänka priserna för att få sålda alla bostäder. Trots de historiskt sett låga nivåerna av försäljning förväntas en generell prissänkning vara nödvändig för att locka till sig köpare.

Det återstår att se hur dessa tvister och den minskade försäljningen av nya bostäder kommer att påverka bostadsmarknaden och dess aktörer framöver.

Föregående artikel Renovering i bostadsrätt – vad gäller?
Nästa artikel Ny lag visar bostadens skulder

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här