AnnonsElectrolux Professional AB

Höjer värdet i brf:en

12 jun 2022

Förr skulle de målas över – det skulle gå snabbt. Idag anses de ha ett högt kulturhistoriskt värde. Det handlar om gamla dekorationsmålningar i äldre fastigheter. Att komma in i en pampig entré med sniderier, dekorations- och vackra väggmålningar i trappuppgången gör inte en bostadsspekulant besviken.

Det första intrycket kan göra mycket. Många äldre bostadsrättsföreningar har dekorationsmålningar i sina trapphus men det har inte alltid varit populärt att ha kvar dem. Att restaurera och återskapa dessa konstverk i trapphuset är en investering för en bostadsrättsförening.

-Ja, absolut och ett bra sätt att göra en insats för vår gemensamma kulturhistoria och för att höja värdet på bostadsrättsföreningen, säger Göran Bohman, VD på Bröderna Siljendahls Måleri.

Förr var det viktigt att målningen skulle gå snabbt och många bostadsrättsföreningar målade över sina gamla dekorationsmålningar. Idag har dock de flesta insett vikten av att restaurera eller återskapa målningarna för att behålla fastighetens kulturhistoriska värde.

Vad vill bostadsrättsföreningarna ofta ha hjälp med?

-De vill oftast ha råd och hjälp med hur de ska kunna återskapa målningarna på ett så tidstypiskt sätt som möjligt. Efter ett platsbesök kan våra dekorationsmålare bedöma om målningarna går att rädda eller om de måste göras om.

Det finns flera olika tekniker som lasering, ådring, marmorering och grisaille. Lasering är målning med färg som inte är täckande vilket gör att träådringar eller underliggande färglager kan synas igenom färgen. Metoden är tidskrävande men ger målningen ett djup och en lyster som annars kan vara svår att få fram.

Ådring är en teknik som används för att skapa en illusion av olika träslag. Det gör målaren genom att först använda en ljus, täckande grundfärg och sedan en halvgenomskinlig lasyrolja. På samma sätt som med ådring används marmorering för att efterlikna olika sorters marmor. Grisaille (från franskans gris = grå) är en exklusiv teknik som med hjälp av gråa, bruna eller gröna färger imiterar tredimensionella stuckaturer på väggar och tak. Både ådring, marmorering och grisaille är tekniker som användes för att efterlikna exklusiva material vilket skulle markera status.

Källa: Brf-nytt

 

Föregående artikel Att bo i bostadsrätt – inte alltid som man har tänkt sig
Nästa artikel Den rörliga räntan dubbelt så hög om ett år

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här