Bostadsutvecklaren Lillskär Projekt AB sålde via förhandsavtal 49 av 68 bostadsrättslägenheter på Kattvikskajen i Hudiksvall, med inflyttning 2022 – 23. Men sedan var det stopp.
Trots att hemsidan lockade med 3 års avgiftsfrihet förblev de övriga 19 lägenheterna i brf Sundskanalen 1 osålda, och byggaren gick i konkurs sommaren 2024.
Som Borätt forum tidigare skrivit har detta satt den nybildade bostadsrättsföreningen i en svår sits. Det har nämligen visat sig att 18 av de osålda lägenheterna lyftes ur konkursboet. De har överlåtits till ett annat bolag i Lillskär-koncernen, Lillskär Invest 18. De har dessutom pantsatts för 25 miljoner hos SBP kredit, ett bolag som arbetar med fastighetsfinansiering. I konkursen ingick endast en bostadsrätt.
För att förstå turerna kring Brf Sundskajen har Borätt forum tittat på den kostnadskalkyl (KK) och den ekonomiska planen (EP) som finns registrerade på Bolagsverket. Vi har också läst den senast tillgängliga årsredovisningen (augusti 2022 – augusti 2023).
Till hjälp att tolka vad vi läser har vi fått hjälp av Mikael Goldstein, docent i psykologi och författare till boken Köpa osett.
För att börja med kostnadskalkylen: KK som upprättades i februari 2022 anger att banken, Hälsinglands Sparbank, ger byggkreditiv när 60 procent av lägenheterna i projektet tecknats via förhandsavtal. Mikael Goldsteins kommentar är att 90 procent av lägenheterna, 63 stycken bör vara tecknade för att föreningen ska överleva ekonomiskt. Alternativt, att utvecklaren garanterar eventuella osålda lägenheter. Men det har till dags dato endast sålts 50 lägenheter, den sista såldes av konkursförvaltaren.
I KK finns också en intressant formulering ”Initiativtagaren till projektet, Lillskär Produktion AB, kommer i en särskild utfästelse att svara för de kostnader som uppkommer efter färdigställandet av de lägenheter som är osålda under sex månader därefter köper bolaget de osålda lägenheterna”.
Men när den ekonomiska planen upprättas i september 2022 saknas formuleringen.
–Interimsstyrelsen har tydligen valt att inte stå för denna återköpsgaranti. Köparna har då blivit vilseledda, säger Mikael Goldstein.
Både KK och EP är undertecknade av interimsstyrelsen och intygsgivarna Advokat Kjell Karlsson och Jur kand Urban Wiman som hänvisar till sekretess när vi frågar efter bilagorna till den ekonomiska planen, som skulle ge klarhet i vad som har hänt.
Vi har inte sett om det finns en återköpsgaranti i förhandsavtalen, och heller inte hittat någon köpehandling.
– Det måste finnas en köpehandling som visar att Lillskär Invest 18 verkligen har övertagit det ekonomiska ansvaret för lägenheterna, framhåller Mikael Goldstein.
Men han menar att det även kan förhålla sig så att då fastigheten överlåtits på interimsstyrelsen i form av ett bolag, kan detta avtal ha villkorats. Detta kallas paketerad fastighetsöverlåtelse. Det kan innebära att de som köpte lägenheter trodde att bostadsrättsföreningen skulle vara ägare till hela fastigheten, eftersom de har lagfart på den, men när de köpt visade det sig att en del av fastigheten ägs av ett annat bolag.
Han jämför det med att sälja en bil och först när köpet gått igenom meddela villkoret att motorn inte ingår.
Läs även tidigare artiklar:
Borätt forum fortsätter att nysta i härvan.