AnnonsMiele

Inflationen sjönk i augusti – räntehöjningar kan fortsätta

14 sep 2023

Statistikmyndigheten SCB rapporterar att inflationen sjönk under augusti, med livsmedel och el som huvudsakliga faktorer. Trots detta bör hushållen förbereda sig på eventuellt högre räntekostnader i framtiden även om inflationen minskar. 

Priserna på livsmedel och el sjönk under augusti, och paketresor, även om de sjönk, anses vara inom normala säsongsvariationer. Denna utveckling var väntad, enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Priserna på livsmedel och el sjönk under augusti, och paketresor, även om de sjönk, anses vara inom normala säsongsvariationer.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, noterar att det var förväntat att inflationen skulle minska och att detta är ett steg i rätt riktning. Nordea har en prognos om att inflationen kan nå målet nästa sommar.

Trots detta varnar Winsth att hushåll bör förbereda sig på eventuellt högre räntekostnader i framtiden, även om inflationen minskar. Riksbanken kan enligt henne fortsätta höja räntan, främst på grund av den svaga svenska kronan.

Livsmedelspriserna har ökat med totalt 9 procent sedan augusti förra året, men prisökningen är långsammare än tidigare. Grupper som fisk, sötsaker och glass samt grönsaker har ökat mest i pris under det senaste året.

Rekreation och kultur anses nu vara en av de huvudsakliga påverkande faktorerna för inflationen, med flera prisökningar på varor och tjänster. Detta inkluderar paketresor och andra fritidsvaror. Minskade elpriser med 36,8 procent jämfört med samma period föregående år har också bidragit till att inflationstakten minskat.

I sammanfattning visar SCB:s rapport att inflationen har minskat under augusti, men ekonomiska experter varnar fortfarande för möjliga räntehöjningar i framtiden. Konsumentpriserna var 7,5 procent högre än samma period föregående år, men sjönk jämfört med juli då inflationen låg på 9,3 procent.

 

Föregående artikel Dom i hovrätten om andrahandsuthyrning
Nästa artikel Rekordhöjda fjärrvärmepriser

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här