AnnonsElectrolux Professional AB

Inflationen stiger och risken för fler räntehöjningar ökar

14 okt 2022

Inflationen var 9,7 procent i september och det finns risk för fler räntehöjningar. Högre el- och livsmedelspriser driver på inflationen. Elpriserna är nu 54 procent högre än för ett år sedan, medan matpriserna har stigit med 16 procent på ett år.

– Toppen ligger i början av nästa år. Det kommer att bli tufft, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till TT inför beskedet.

Basvaror som ris, pasta och mjöl har stigit med runt 25 procent. Mejerivaror som mjölk, ost och ägg kostar 24 procent mer. Smör och margarin är plus 30-40 procent på ett år. Foto: Adobe Stock

Inflationen på 9,7 procent var högre än analytikernas förväntan och ökar sannolikheten för större räntehöjningar från Riksbanken.

I Nordeas prognos räknar man med att inflationen kommer ligga över 9 procent fram till och med februari.

– Sedan räknar vi med att från mars, när energipriserna går ner, att inflationen faller ganska snabbt, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea.

Däremot var den i linje med Riksbankens prognos.

– Det talar för att de kan hålla fast vid sin räntebana med en 50 punkters höjning. Samtidigt måste Riksbanken förhålla sig till de andra centralbankerna som ser ut att gå fram snabbare med räntehöjningar, säger Susanne Spector.

Basvaror som ris, pasta och mjöl har stigit med runt 25 procent. Mejerivaror som mjölk, ost och ägg kostar 24 procent mer. Smör och margarin är plus 30-40 procent på ett år.

Kategorin el och bränsle steg med 9,5 procent från augusti till september, medan kategorin drivmedel sjönk med 0,9 procent. Fler varor som inte följt med den generella prisökningen är sötsaker, tobak och alkohol.

Föregående artikel Ny rapport från Borätt Forum
Nästa artikel Inte läge att lätta på amorteringskraven

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här