AnnonsMiele

Skatteverket hade fel

21 feb 2024

Alla samfälligheter avregistreras från moms. De tusentals föreningar som har registrerat sig för moms och redan deklarerat står inför förändringar efter Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) beslut. Pia Kjell på Skatteverket ger råd om de kommande stegen.

Pia Kjell betonar att samfälligheter måste avregistreras från momsregistret. Denna nyhet var Samfälligheterna först med att publicera. Denna process kommer att administreras antingen av Skatteverket själva eller av föreningen om de själva begär avregistrering.

Pia Kjell, Skatteverket, betonar att samfälligheter måste avregistreras från momsregistret. Foto: Skatteverket.

För de föreningar som redan har lämnat in sin deklaration försäkrar Pia Kjell att de inte behöver oroa sig. Skatteverket kommer främst att hantera avregistreringarna och därefter kommunicera hur eventuella revideringar av deklarationer kommer att hanteras.

Pia Kjell påpekar att det inte finns någon anledning till panik och att alla kommer att bli avregistrerade. Hon betonar att Skatteverket kommer att rätta till situationen och att det inte finns någon omedelbar åtgärd för eventuella återkrav av inbetald moms.

Angående domarnas påverkan kommenterar Pia Kjell att Skatteverket alltid följer Högsta Förvaltningsdomstolens beslut och i detta fall innebär det att samfällighetsföreningar inte längre ska vara momsregistrerade. Skatteverket kommer att upphäva sitt tidigare ställningstagande som visade sig vara felaktigt.

Till slut understryker Pia Kjell att Skatteverket kommer att ge information om processen på deras webbplats och i deras rättsliga vägledning. Trots den tekniska korrigeringen är budskapet lugnande, och Skatteverket kommer att hantera övergången så smidigt som möjligt.

 

Föregående artikel Byggkrisen kan kosta 1000 miljarder kronor
Nästa artikel Så skriver ni en förvaltningsberättelse

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här