AnnonsElectrolux Professional AB

Innan kylan kommer – täta dina fönster

26 okt 2023

Med vintern runt hörnet finns det betydande energibesparingar att göra genom att se över och täta dina fönster. Vanligtvis ligger ansvaret för detta på bostadsrättshavaren själv. En av de vanligaste orsakerna till energislöseri är otäta fönster på grund av slitna och gamla tätningslister.

Uppvärmningskostnader utgör en betydande del av en bostadsrättsförenings utgifter. Att täta fönstren är en enkel åtgärd som kan bidra till att förhindra värmeförluster. Normalt sett är det bostadsrättshavarens ansvar att se till att fönstren är tätade, såvida inte föreningens stadgar säger något annat, vilket är ovanligt.

Snickaren Fredrik Viltpil på ett byggbolag i Umeå betonar att det inte är svårt att täta fönstren och ger följande råd: ”Det kostar inte mycket att köpa en ny tätningslist och de finns till och med i dagligvaruhandeln. Satsa på en list av EPDM-gummi, så den tål väder och vind och håller i många år.”

Att täta fönstren är en enkel åtgärd som kan bidra till att förhindra värmeförluster. Normalt sett är det bostadsrättshavarens ansvar att se till att fönstren är tätade, såvida inte föreningens stadgar säger något annat, vilket är ovanligt. Foto: Adobe Stock.

Nästa steg är att ta reda på den rätta tjockleken på listerna. Att mäta sig fram till detta kan vara knepigt. Fredriks rekommendation är att använda häftmassa eller modellera: ”Lägg det i fönsterkarmen och stäng sedan fönstret. När du öppnar igen ska häftmassan vara tydligt åtklämd. Då vet du hur tjock listen behöver vara.”

Listerna ska placeras nära den varma luften, helst emot karmen, för att förhindra att den varma och fuktiga inomhusluften kommer i kontakt med den kalla yttre glasrutan. Om du placerar listen fel kommer du att märka det genom kondens på glasrutan.

Fredriks råd är att ta dig tid, gör det på ett lugnt sätt och inte vänta tills det är kallt och bråttom. Denna åtgärd är inte svår, men det är viktigt att göra det noggrant för att få bästa resultat.

Källa: Bostadsratterna.se

 

Föregående artikel Vem är skriven i föreningen?
Nästa artikel Lägenheten länsad – hemförsäkring gäller inte

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här