AnnonsElectrolux Professional AB

Intresset för laddstolpar ökar – så ska föreningen tänka

8 apr 2022

Funderar er förening på att installera laddstolpar? Enligt Borätts styrelseenkät var frågan ett hett ämne. Nu har en ny undersökning från Laddsmart.se tagit reda på vilka förutsättningar som bostadsrättsföreningar behöver ta hänsyn till innan laddstolparna kommer på plats.

Det är inte märkligt att bostadsrättsföreningarnas intresse för laddplatser har ökat, det senaste året har antalet elbilar i landet ökat med 63 procent. I februari i år rullade det 315 404 elbilar på vägarna i Sverige. Men den snabba utvecklingen kräver också fler laddstationer att ansluta till. 

Närmare 60 procent av alla föreningar som planerade investeringar för ekologisk hållbarhet eller klimat hade enligt Borätts styrelseenkät laddstolpar i åtanke. Samtidigt är det mycket att tänka på inför en investering.

Informationsportalen Laddsmart.se har med information från cirka 80 leverantörer kartlagt hur processen kan se ut för en bostadsrättsförening, från första kontakt till färdig anläggning. Marknadsundersökningen visar att processen kan ta upp till ett år från att en förening kontaktar leverantören. 

En förening ska dessutom ta höjd för att markarbete kan behöva genomföras vid en installation av laddstolpar, 92 procent av leverantörerna uppgav att markarbete behövdes ibland eller ofta.

Behovet av laddningsplatser ser ut att fortsätta öka då andelen elbilar snabbt blir allt fler. Foto: Kundkraft

En annan viktig aspekt är effekten. Vid nästan en fjärdedel av alla installationer, 23 procent, i bostadsrättsföreningar krävs en uppgradering av elförutsättningarna. Något som kan bli ytterligare en kostnad att ta med i beräkningen.

Som förening behöver man dock inte låsa sig vid effekten i fastigheten om man ska installera laddstolpar. Skulle förutsättningarna, när det kommer till elen, brista finns det andra lösningar. Föreningen kan till exempel titta på lösningar med solceller och batterier.

Föregående artikel Så lyckas föreningen med sitt reliningsprojekt
Nästa artikel De vill dämpa konflikterna i huset

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här