AnnonsElectrolux Professional AB

Kakelugn i bostadsrätt – kan kosta dig dyrt

22 okt 2024

Nu är säsongen med kyla och mörker här och det är många som vill passa på att elda i kakelugnen för att öka trivseln och undvika höga el-och uppvärmningskostnader. Antingen innehar en bostad en fullt fungerande kakelugn eller så kan medlemmar komma att vilja återuppliva sin öppna spis. Men många frågor kan dyka upp, vem ansvarar för underhållet? Kan föreningen neka eldande i kakelugnen?

Det finns tyvärr inte ett enkelt svar som gäller i alla situationer men vi kommer att reda ut de vanligaste frågorna och vad som gäller i de olika situationerna. 

Enligt bostadsrättslagen ansvarar medlemmen för det inre underhållet om inget annat är bestämt i stadgarna. Föreningen svarar för reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten, om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Det gäller även ventilationskanaler. En kakelugn är placerad i lägenheten och är därmed medlemmens ansvar, medan rökgången finns utanför lägenheten och därmed föreningens ansvar. Medlemmen behöver alltså stå för underhåll av kakelugnen för sådant som syns, men inte för rökkanalen som föreningen i stället ska underhålla.
Men det finns situationer då föreningen inte är ansvarig för att hålla rökgångar i eldsäkert skick, till exempel om kakelugnen inte behövs för husets uppvärmning utan endast används av medlem för ökad trivsel. I sådana fall behöver medlemmen i stället bekosta totala underhållet för kakelugnen. Att en rökkanal är i eldsäkert skick innebär att kanalen är tät och kontrollerad.

Ovan beskrivet gäller dock inte strikt i alla situationer, om en medlem till exempel har betalat en högre insats och därmed ett högre andelstal för en lägenhet med kakelugn så bör föreningen i stället anses underhållsansvarig för rökkanalen. Föreningen är då skyldig för att tillse att rökkanalerna är i eldsäkert skick. Detsamma bör gälla om en medlem betalar en högre årsavgift för att det finns en kakelugn i lägenheten.

Det bör alltid framgå tydligt i föreningens stadgar om det är tillåtet med införande samt eldande av öppenspis, vem som är ansvarig för underhåll och kostnader i de olika situationerna. Det underlättar för båda parter och missförstånd kan undvikas. Glöm inte av att stadgarna är ogiltiga om dem strider mot tvingande lagbestämmelser, varför ni bör säkerställa med en jurist att just era stadgebestämmelser är korrekta och följer lagen. 

Föregående artikel Högintressant debatt
Nästa artikel Ljusare tider för byggbranschen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här