AnnonsStyrelsesupport

Köp en halv bostadsrätt – en bra affär?

1 sep 2021

Det har knappast undgått någon att det blir allt svårare för unga människor att köpa sig en första bostad. Kontantinsatsen, kraven på amortering och inte minst lånetaket sätter helt enkelt stopp för de allra flesta. Men nu går det att köpa en halv bostadsrätt  – men bo i hela.

I ett försök att underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga i åldern 18 – 29 år, lanserar nu HSB konceptet HSB DELA. Det innebär att HSB köper 50 procent och en ung vuxen köper 50 procent av en bostadsrättslägenhet. Kravet på kontantinsats halveras, köparens bostadslån halveras och kravet på amortering blir lägre genom en halverad skuld hos banken.

Går att köpa ut efter fem år

I korta drag innebär det att köparen betalar an avgift till HSB utöver avgiften för bostadsrätten. Köparen betalar 15 procent i kontantinsats och har efter fem år möjlighet att ansöka om att köpa ut HSB:s andel av bostadsrätten. Lägenheten ägs tillsammans med HSB, köparen kan sälja den, då delas köpeskillingen mellan innehavare och HSB. Köparen måste köpa ut HSB:s del inom 10 år.

I och med säljstarten av HSB brf Ester i Bromstensstaden lanseras nu HSB Dela för första gången i Stockholm. Av totalt 152 lägenheter i HSB brf Ester omfattas 26 av HSB Dela.

En dryg tusenlapp i merkostnad

En titt i HSB:s prislista visar att en etta på 35 m2 med konceptet HSB Dela innebär en insats på 912 000 kronor för köparen, en avgift till föreningen på 2 407 kronor och en HSB dela avgift på 1 919 kronor.  Ett snabbt överslag visar att den extra kostnaden, med dagens räntenivåer och krav på amortering, ligger strax under summan för vad räntan och amorteringen skulle bli vid ett vanligt köp. Merparten av detta, cirka 1 500 kronor är ju dock amortering, dvs i grunden eget sparande. Men eftersom man ”slipper” räntekostnaden på halva köpeskillingen så blir den relativa merkostnaden en dryg 1000-lapp i månaden. Men det kan det kanske vara värt om får möjligheten att köpa sig sin (nästan) egna första bostadsrätt.

Nu återstår att se hur många unga som nappar på erbjudandet.

Föregående artikel Amorteringskravet är tillbaka
Nästa artikel Kostnad för byggfusket = 50 000 nya bostäder per år

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här