AnnonsElectrolux Professional AB

Kraftig ökning av inbrott i källare och vind

18 feb 2021

Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar en kraftig ökning av inbrott i källare och vind. Bara det senaste året har antalet inbrott ökat med 30 procent. En ökning som dels beror på att vi är hemma mer nu än någonsin.

Statistiken visar att allt fler utsätts för inbrott i källare och vind. Mellan 2019 och 2020 ökade antalet inbrott i vinds- och källarutrymmen med 30 procent i hela Sverige. Under 2020 anmäldes 20 157 inbrott i dessa utrymmen, vilket var nästan 5000 fler än 2019. Mellan 2017 och 2019 ökade antalet inbrott med drygt fyra procent.

Lina Nilsson Rådgivningsexpert, Projektledare/ Ansvarig Grannsamverkan
Lina Nilsson. Rådgivningsexpert, Projektledare/ Ansvarig Grannsamverkan
Hur kan man förebygga detta och minska risken för inbrott?

– En viktig grej enligt mig är att bostadsrättföreningar startar en grannsamverkan. Det är många som tror att det bara är för villaområden, men så är det inte. Så det är något jag värnar om, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

– Sedan är det väldigt viktigt att ha bra skydd till förråd och vind. Se till att bostaden har certifierade lås på dörrarna. Det får inte gå att bryta sig in hur som helst, säger hon.

Att inbrotten har ökat så kraftigt i källare och på vindar beror helt enkelt på att vi är hemma mer nu är förut menar Lina Nilsson.

– Tjuvarna kan ju inte bryta sig in medan man är hemma. Så då går de efter andra utrymmen, säger hon.

”Polisen måste fokusera på det här”

Att antalet anmälda inbrott i källare och vind har ökat med 30 procent är något som även oroar polisen. Och enligt den senaste statistiken från Brå har antalet anmälda inbrott i källare och vind ökat med 38 procent om man jämför januari 2020 med januari 2021.

– När vi ser denna ökning måste vi göra någonting. Av 39 anmälningar som skedde mellan december och januari blev 31 nedlagda. Vi behöver informationen om dessa anmälningar för att kunna göra brottsplatsundersökningar, säger Jörgen Bladin, brottssamordnare på polisregion Nord till Borätt.

Tror du polisen kommer lägga mer kraft och ta tag i dessa brott?

– Ja absolut det tror jag. Vi inom polisen måste fokusera på det här. Det handlar inte bara om inbrott i källare och vind, dessa tjuvar förstör så mycket mer, säger Jörgen Bladin.

– Vi vill ju låsa in och få tjuvarna dömda och det är något vi får kämpar hårt för. Vi jobbar med brottsaktiva, alltså misstänka som har flera ärenden på sig. Dessa vill vi försöka få dömda så snabbt som möjligt, säger han.

LÄS ÄVEN: Sveriges första trygghetscertifierade Bostadsrättsförening

Statistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådet. 
Föregående artikel Mäklare åtalad för grovt skattebrott – lurat kunder på miljonbelopp
Nästa artikel Byggandet av flerbostadshus ökade 2020

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här