AnnonsElectrolux Professional AB

Kriminella lokalhyresgäster en huvudvärk för styrelsen

15 jan 2022

– Avstå vid minsta tveksamhet! Det rådet ger juristen Christina Fregne på Jurideko till brf-styrelser som står i begrepp att hyra ut lokaler. Att få in kriminella verksamheter i huset kan bli kostsamt ur flera aspekter.

Bostadsrättsföreningens styrelse riskerar att dömas för samröre med terroristorganisation eller koppleri om uthyrning sker till fel hyresgäst. Men om styrelsen misstänker kriminell verksamhet i lokalen krävs det starka bevis för att kunna avhysa hyresgästen.

En lokalhyresgäst har en indirekt besittningsrätt om kontraktet är längre än nio månader och den inte förhandlats bort i ett tidigare skede.

Lagen är tydlig på det sättet att om lokalen är utgångspunkt för den kriminella verksamheten är det grund för vräkning. Kan man konstatera att det pågår olaglig verksamhet går det att säga upp kontraktet.

 – Problemet är att man ofta inte kan det. Föreningen kanske har en misstanke, men det är svårt att visa att det verkligen är på det viset, säger Christina Fregne fastighetsjurist på Jurideko.

Hon har själv hanterat ett ärende där personer blev skjutna utanför en lokal som hyrdes ut av en bostadsrättsförening.

 – Det var ingen lokal som hade störningar, men man hade sina misstankar att det pågick något som inte var helt ok. Sedan skedde det en skjutning utanför, säger hon.

I detta fall blev det ett problem för styrelsen att de som hyrde lokalen hävdade att de inte kunde veta att det skulle ske, så även om det var troligt att deras verksamhet var täckmantel för något annat, gick det inte att komma åt det.

 – Det var väldigt mycket oro bland boende och svårt för styrelsen att hantera detta, men där lyckades de bli av med hyresgästen som gick med på att flytta, säger hon.

Men hade de motsatt sig uppsägningen är det inte säkert att uppsägningen hållit i rätten.

 – Man får vara kriminell och hyra lokaler, men man får inte bedriva kriminell verksamhet i lokalen.

Å andra sidan kan styrelsen kan bli skadeståndsskyldig om det är så att medlemmar i föreningen känner sig otrygga.

– Det som skulle kunna hända är att styrelsen inte agerar och de boende kan påvisa att de lidit ekonomisk skada.

Om en styrelse vet om att det pågår kriminell aktivitet i lokalen och inte agerar kan styrelsen i teorin bli åtalad för medhjälp då det är höga krav på att man agerar om man är medveten om att brott begås.

Vad ska man göra om man upptäcker att en existerande hyresgäst har skumma affärer för sig?

– Det är jätteviktigt att man tar kontakt med polisen, gång på gång om det inte händer något direkt, säger hon

En förening måste agera juridiskt som hyresvärd och säga upp avtal för att sedan kontakta polisen. Polisen har andra medel att ta sig in i en lokal, något som föreningen själva inte får.

Om du fick ge ett råd till en styrelse för att undvika att hamna i en sådan situation?

– Känner man sig det minsta lilla tveksam så strunta i att hyra ut till en hyresgäst som inte känns pålitlig. Det är väldigt viktigt att man koncentrerar sig på vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalen och att man skriver i hyreskontraktet vilken verksamhet det gäller. Då har man en grund för uppsägning om det skulle visa sig pågå någon annan verksamhet i lokalen.

Föregående artikel Bygg din egen lägenhet
Nästa artikel Tuffa krav för att få gröna lån

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här