AnnonsMiele

Läsarbrev: Överdriv inte laddproblemen!

18 feb 2023


Överdriv inte svårigheterna med elbilsladdning, manar Borätt-läsaren Bo Darsenius.

Artikeln i senaste Borätt: ”Räkna med effektavgift” överdriver problemet starkt. Vanligtvis klarar elbilar högst 11kW, några få klarar 22kW. Bilarna i garaget kommer normalt att kunna bli fulladdade under natten även med ett betydligt lägre effektuttag än 11kW per bil.

Sannolikt är belastningen som högst när folk börjar komma hem från jobbet. Om laddningen på eftermiddagen begränsas till några få kW så kommer laddeffekten kunna höjas successivt under kväll och natt allteftersom fler och fler bilar laddats färdigt. Med största sannolikhet kommer alla bilar att vara färdigladdade på morgonen.

Garaget klarar sig med ett lägre totalt effektuttag än vad man i förstone kanske tror eftersom:

En del av bilarna används inte dagligen. Under alla dygnets timmar kommer ett antal av bilarna att redan vara färdigladdade. Den genomsnittliga körsträckan per dag är ganska låg. De bilar som påbörjar sin laddning under sen eftermiddag är ofta redan när de parkerar laddade till kanske 40-50% av batteriets kapacitet. Eftersom batterierna inte mår så bra av att ofta stå laddade till 100% så brukar många (sannolikt de flesta) ställa in så att bilen slutar ta emot laddning när 80% laddning uppnåtts. Normal laddning kommer därför att vara kanske från 40% till 80%.
Det fåtal bilar som har låg laddnivå när laddningen påbörjas kommer under senare delen av natten att vara ensamma om att ladda och därför då kunna få 11kW, eller, om bilen mot förmodan klarar det, 22kW.

Jag bor själv i en bostadsrätt och har garageplats med laddmöjlighet i föreningens garage. Det är en äldre installation (sex år gammal) och den klarar bara ca 3,5kW per bil. Jag har haft platsen i snart tre år. Bilen har alltid varit fulladdad på morgonen.

—————-

Med vänlig hälsning

Bo Darsenius

Järfälla

Föregående artikel Räkna med effektavgift
Nästa artikel Fem snabba…

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här