AnnonsElectrolux Professional AB

Lätt att kliva fel när BRF hyr ut

24 aug 2021

Hyresgäster har samma skydd när de hyr av en bostadsrättsförening som när de bor i en hyresfastighet, men många gånger snubblar föreningen på regelverket. Cathrine Ripman på Hyresgästföreningen reder ut vad som gäller:

 

–Hyresgästerna omfattas inte av samma regelverk som bostadsrättsinnehavare och det som beslutas på en föreningsstämma gäller inte automatiskt för fastighetens hyresgäster, framhåller hon.

Det är vanligt exempelvis när en hyresfastighet ombildats till bostadsrättsförening, att hushåll som inte haft vilja eller möjlighet att köpa, bor kvar med hyresrätt.

Bruksvärdet gäller

Om antalet hyreslägenheter är tre eller fler ingår de i förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. Är de en eller två förhandlar föreningen direkt med hyresgästen, men det är fortfarande hyreslagen som gäller.

Hyreshöjning går efter bruksvärdet på hyreslägenheten. Hyresgästen ska också varslas i tid och acceptera höjningen.

– Hyresgästen ska meddelas per brev tre månader innan höjningen ska äga rum. En höjning från 1 januari ska alltså aviseras den 30 september. Då har hyresgästen en månad på sig att acceptera eller påkalla förhandling. Men det innebär inte att den som inte agerar har accepterat, säger hon och förklarar – det är hyreslagens paragraf 54 som gäller.

Rätt från början

Höjningen gäller inte förrän den har godtagits av hyresgästen eller hyresgästföreningen, så föreningen kan inte kräva den nya hyran av hyresgästen från årsskiftet.

– Det som ofta händer är att processen får tas om vilket kan fördröja att den nya hyran börjar gälla, säger hon.

När en föreningsstämma beslutar om reparationer eller standardhöjande åtgärder räcker det inte att bostadsrättsinnehavarna är överens – hyresgästerna ska också acceptera åtgärderna och godkänna en hyreshöjning.

Höga priser ger inte högre hyra

– Många ärenden i hyresnämnden handlar om att en bostadsrättsförening försöker ta ut en marknadshyra för hyreslägenheten med hänvisning till att bostadsrätterna i huset går för höga priser och att man renoverat lägenheten till en hög kostnad, säger Cathrine Ripman.

Men det är fortfarande bruksvärdessystemet som gäller. Lägenheterna jämförs med liknande hyreslägenheter i samma område.

Utbildning krävs

Konsekvenserna av att göra fel kan bli allvarliga. Om föreningen debiterat fel hyra och fälls i hyresnämnden kan föreningen bli återbetalningsskyldig med ränta och dessutom få betala ett skadestånd till Hyresgästföreningen.

Cathrine Ripman betonar hur viktigt det är att bostadsrättsstyrelser utbildar sig i frågan.

 

 

 

Föregående artikel Skyfall ger vattenskador – gäller försäkring?
Nästa artikel Dagvattnet är en styrelsefråga

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här