Bostadsrättsföreningar som vill ha sin egen energihubb kommer från den 1 januari 2022 att kunna dela och lagra energi lättare. Det är kontentan av en ny förordningsändring som innebär fler undantag i kravet på nätkoncession.
– Tidigare har det krävts att man ansöker om tillstånd, koncession, för att bygga nät. Det är problematiskt då vem som helst inte får bygga och ha ett nät. Har du en enda fastighet kan du göra det men en bostadsrättsförening med olika huskroppar får inte ha ett eget dedikerat kraftnät, säger Daniel Månsson vid KTH som forskat på just mikronät.
Sverige följer nu Hollands exempel när regeringen öppnar för lokal energidelning i mikronät. Det innebär att fastigheter som bostadsrättsföreningar kan dela energi från till exempel solceller till närliggande fastigheter.
Har man elbilar på en plats och solceller någon annanstans är det i nuläget inte helt lätt att komma runt lagen. Men snabba samhälleliga förändringar har även satt press på energilagstiftningen.
Ändringar underlättar för föreningar att dela effekter och energi, på så sätt kan de bli mer självförsörjande och eventuellt även tjäna pengar på att producera egen el.
– Lagändringen är ett sätt att anpassa sig inför den nya verkligheten där många bostadsrättsföreningar väljer att installera egna energilösningar och vill kunna dra nytta av det, säger Daniel Månsson.
Läs mer om den nya förordningen här.