AnnonsStyrelsesupport

Ligger ditt hus i rasriskområde?

31 maj 2021

Var och hur mycket marken sätter sig är viktig information för fastighetsägare och aktörer inom infrastruktur. Nu lanserar teknikkonsultföretaget WSP Sättningskartan, en interaktiv webbtjänst som visar hur marken rör sig över tid. Mätpunkternas rörelse har mätts från mars 2017 till mars 2021.

Marken rör sig ganska kraftigt i vissa delar av Sverige. Det kan bero på landhöjning, varierande stabilitet för olika jordlager och klimatförändringar, mänsklig påverkan som grundvattensänkningar, nybyggen, och förflyttning av fyllnadsmassor. Markrörelser kan påverka fastigheter och infrastruktur mer eller mindre kraftigt.

Överblick

Webbtjänsten ersätter inte fysisk mätning av markens små rörelser men den är tänkt att ge en överblick för aktörer som behöver få en koll på läget exempelvis inför ett bygge – eller för att kunna förutse reparationsbehov.

Tjänsten täcker södra Sverige upp till Norra Uppland.

Sättningskartan ger möjlighet att zooma in på objektnivå och se flera miljarder individuella mätpunktrörelser. Rörligheten indikeras med färger från grönt till rött.

Satelliter mäter

Traditionellt brukar man mäta sättningsrörelser med olika typer av fältmätning, men Sättningskartan bygger på mycket precisa mätningar via satelliter.  Radarsatelliter skickar signaler mot jordytan. Reflektionerna används för att beräkna markens rörelser genom positionsförändring av punkter på mark och infrastruktur som reflekterar en stark radarsignal med god radarreflektion.

På kartan går det att se om den plats där man bor ligger i ett område med större risker för sättningar och ras.

Onlineversionen är gratis.

Kolla in den här: https://sättningskartan.se/sv/

 

Källa:WSP

 

Föregående artikel Byggfusk – byggbolagen följer inte lagen
Nästa artikel ”Det mest hållbara huset är det som aldrig behöver byggas”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här