AnnonsElectrolux Professional AB

Många äkta föreningar ligger på gränsen till oäkta

1 apr 2021

Många bostadsrättsföreningar ligger idag på gränsen till att vara en ”äkta” bostadsrättsförening till följd av flera år med positiv utveckling av lokalhyror. Samtidigt kraftsamlar Skatteverket för att klassa om föreningar som klivit över gränsen, menar skattejuristen Annika Arnström.
– Jag är bekymrad över situationen i storstadsregionerna. Där går Skatteverket på föreningar som har taxerats som äkta föreningar i all tid, men som nu förlorar sin skattestatus. Vissa har varit taxerade som äkta i tio år, men nu tycker Skatteverket helt plötsligt att det inte ska vara så, säger hon.
I dagens avsnitt av Prata Bostadsrätt kan ni lyssna mer:

Viktigt att ha koll på föreningens skattestatus

Kollar man på bostadsrättsmarknaden idag skiljer sig inte priser för en bostadsrätt i en oäkta förening inte särskilt mycket från en äkta. Men det är inte helt rättvisande, menar Annika.
– Lägenheter i oäkta föreningar är normalt mindre värda. I absoluta högkonjunkturer är det ingen större skillnad, men i normala tider kan det handla om 10 – 20 procent skillnad, säger hon.

Går Skatteverket på offensiven mot bostadsrättsföreningar som ligger på gränsen? 

– Absolut. De har kraftsamlat kring det här. De har en grupp i Västervik som sitter med dessa frågor dagligen.

Vad kan man göra om man är i gränszonen?

– Se över värdeåret i fastighetstaxeringen och stäm av så att det är korrekt. Det jag många gånger ser är att man gör stora renoveringar, som till exempel stamrenovering. Men man deklarerar det inte på ett sätt så taxeringen ändras. För i dessa fall ska ju värdeåret upp och fastställas till ett senare värdeår, och på så sätt få ett högre bruksvärde för bostadsrätterna.

Föregående artikel Göteborg bäst på solcellsanläggningar
Nästa artikel Därför vill politiker skynda långsamt

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här