AnnonsElectrolux Professional AB

Minuspriser på el men det kan svänga snabbt igen

14 nov 2022

Natten mot lördag låg elpriserna över hela landet på minus men enligt Mats Nilson, expert på elmarkanden, är det viktigt att vi fortsätter att vara sparsamma på el. Att vi är sparsamma är en anledning till att elpriset sjunker den andra är vädret, blåser det så produceras vindkraft och då får vi el i systemet.

–Det man kan hoppas är att folk inte börjar slappna av nu till följd av de här dagarna utan att vi fortsätter att vara sparsamma tills vi ser att produktionssidan har kommit ifatt och vi inte får såna sjukronorsdagar, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola och expert på elmarknaden.

Situationen med de kraftigt fluktuerande elpriserna har inte särskilt många vinnare. Under minustimmarna i natt kommer producenterna behöva betala för att bli av med den el de producerar.

– Det är inte bra för marknaden. Det är inte ens bra för vindkraften, det är dåligt för vindkraften, ingen av producenterna tjänar ju pengar.

Redan klockan 23 under fredagskvällen började prisraset när elen kostade minus 0,0001 öre. Kulmen nåddes mellan klockan 02 och 06 då elpriset per kilowattimme låg på minus 0,02 öre.

Utöver elsparandet har också andra faktorer spelat in som gjort att elpriset generellt sjunkit på sistone, det är milt väder, lägre naturgaspriser på kontinenten och att vattenmagasin i både Sverige Norge fyllts på, enligt Energimyndighetens senaste lägesbild.

Föregående artikel Hårda tider väntar bostadsrättsföreningar
Nästa artikel Ny app ger koll på entreprenören

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här