AnnonsElectrolux Professional AB

När kriminella snor identiteter…

6 dec 2023

Dramatisk fasadbild
Skydda dig mot att obehöriga anmäler att du har ny adress. Foto:Dagmar Forne

Identitetsintrång kostar den enskilde och samhället enorma summor varje år, och är en stor inkomstkälla för den kriminella världen. Skatteverket kan hjälpa enskilda och föreningar att upptäcka och stoppa identitetsintrång.

Plötsligt händer det! Räkningar och krav på saker man aldrig har beställt ramlar in. Obehöriga har kommit över legitimation, lösenord, personnummer eller mobilt Bank-id för att beställa varor eller ta lån. Det kallas också för identitetsstöld, id-kapning eller identitetskapning och är en form av bedrägeri.

Ofta börjar identitetsintrång eller id-kapning med att någon obehörig ändrar personens eller föreningens adress. Det finns flera sätt att förhindra detta.

Den viktigaste åtgärden är att spärra obehörig adressändring. Det innebär att man anmäler att flyttanmälan och anmälan av särskild postadress ska göras via Skatteverkets e-tjänster. Om en anmälan ändå görs på pappersblankett gör Skatteverket en särskild kontroll av anmälan.

En förening kan lätt bli identitetskapad. Det är bara att skicka in en anmälan till Bolagsverket att NN är ny ordförande och att ordförande tecknar föreningens konton ensam. Om kaparen har gjort en flyttanmälan kan det ta tid innan styrelsen upptäcker vad som hänt.

Här är tre åtgärder som gör att man snabbt kan upptäcka identitetskapning och begränsa skadan:

1.Spärra obehörig adressändring hos Skatteverket.
2.Sätta adresslås hos Svensk Adressändring.
3.Ansluta sig till Kivra, så att all information som kreditupplysningar och liknande kommer digitalt.

När man upptäcker att någon obehörig ändrat en folkbokföringsadress ska man genast anmäla detta till Skatteverket. Alla identitetsintrång ska också polisanmälas.

Källa: Skatteverket och Svensk Adressändring

Föregående artikel Vem bor i din fastighet?
Nästa artikel Ofrivilliga sambos ­– polisanmälan är bästa rådet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här