AnnonsElectrolux Professional AB

Ny app ger koll på entreprenören

14 nov 2022

Hantverkare
Med den nya ID06-appen kan privatkunder kontrollera identiteten på hantverkaren genom att hålla kortet mot mobilläsaren.

Det har hittills varit närmast omöjligt för privatkunder att kontrollera att den hantverkare som kommer hem arbetar i det företag man anlitat och har rätt kunskaper. Nu lanserar ID06 en app som gör det lätt för bostadsrättsföreningar, bostadsrättsinnehavare och villaägare att kontrollera vem man har att göra med.

Appen, ID06 Status Control, laddas ner gratis på mobilen. Den har två viktiga funktioner – den hjälper beställaren att kontrollera att det företag man avser att anlita faktiskt finns i ID06- systemet. När hantverkaren väl är på plats kan beställaren läsa av ID06 kortet och verifiera identiteten, att personen verkligen jobbar för det företag man anlitat, och att hen har rätt att vistas i Sverige. Det går också att se vilken typ av utbildning som är kopplad till personen.

ID06 var ett initiativ från branschorganisationen Byggföretagen och systemet lanserades 2006. Det har hjälpt byggbranschens kunder att få bättre kontroll på att företagen de anlitar har sund ekonomi, att de följer lagar och regler och att de har personal med rätt utbildning.

– Men i takt med att de stora byggföretagen stramat upp och fått bättre koll på sina samarbetspartners och underleverantörer har de företag som inte platsar i ID06-systemet kunnat vända sig mot privatmarknaden, säger Thor Jonsson på ID06.

Han förklarar att den nya appen kommit till som en hjälp för bostadsrättsföreningar och andra privatkunder att handla upp renoveringsarbeten och nybyggnationer.

– Appen löser exempelvis garantiproblem. Om arbetet utförts av ett annat företag än det som beställaren anlitat kan det ofta vara svårt att åberopa en gällande garanti om något skulle vara fel, framhåller han.

Mer information här:

Konsumenter och entreprenörer

Föregående artikel Minuspriser på el men det kan svänga snabbt igen
Nästa artikel Nya bostadsrättslagen – skicka in dina frågor!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här