AnnonsMiele

Öka säkerheten i din brf

30 apr 2023

Borätt Forum samlade säkerhetsexperten Dick Malmlund, områdespolisen Frank Carlsson och Richard Arvelius, ordförande i brf Luftskeppet till en diskussion kring hur bostadsrättsföreningar bäst ska skydda sig mot kriminalitet.

En tidig morgon smäller det på en annars lugn gata på Södermalm. Porten och fasaden i en bostadsrättsförening får stora skador av en utplacerad bomb. Händelser som dessa väcker frågan vad bostadsrättsföreningar kan göra när våldet kommer närmare och polisen inte heller hinner utreda och klara upp de vardagliga brotten som stöld, vandalisering och ringa misshandel.

Säkerhetsexperten Dick Malmlund har många bostadsrättsföreningar som kunder. Högst på hans lista står att se till att rätt personer får tillträde till föreningen.

– Var noga med vilka som kommer in i styrelsen. Bedragare tar sig gärna in i verksamheter där det finns värden, säger han.

– Det gäller också att vara noga med vilka som accepteras som nya medlemmar och som hyresgäster i fastigheten. Dick Malmlund förordar att man gör ordentliga bakgrundskollar:

– Man har rätt att titta på alla offentliga uppgifter hos exempelvis Skatteverket och Kronofogden.

Själva huset behöver också säkras. I samband med en gårdsrenovering satte brf Luftskeppet upp grindar som hindrar obehöriga att komma in i fastigheten.

– Vi hade en del problem med skadegörelse och folk som tog sig in i trapphuset för att sova, vardagliga saker, säger ordförande Richard Arvelius.

Frank Carlsson som arbetat som polis i Järvaområdet under många år anser att det är viktigt att försvåra tillträde till källare, trapphus och tvättstugor.

– Att obehöriga kommer in ger en massa olust och otrygghet i vardagen. Det är bra med social kontroll och grannsamverkan, att man faktiskt har koll på vilka som har rätt att vistas i fastigheten.

Dick Malmlunds recept är att ta bort alla nycklar och koder och utrusta de boende med personliga brickor som ger access till de utrymmen som de behöver ha tillträde till. Kameror i entrén som filmar alla som kommer och går är till stor hjälp när brott ska klaras upp.

– Poängen är att man bara tittar på filmerna om något har hänt, säger han.

Föregående artikel Fem snabba till Sara Lehn, vd Säker Vatten
Nästa artikel Bostadsrättsföreningens historia

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här