AnnonsElectrolux Professional AB

Ökänt företag byggde Karins badrum

2 maj 2024

Vi har tidigare skrivit om Riksbyggens Brf Dunungen i Göteborg – där bostadsrättsköparen Karin fann allvarliga fel i badrummet. Nu har vi fått tag i våtrumsintyget, ett kvalitetsdokument signerat av ett företag som gjort sig känt för att utnyttja utländsk arbetskraft.

Vid svenska byggen tillämpas så kallad egenkontroll. Det innebär att byggföretagen kontrollerar sitt eget arbete under byggtiden.

I det kvalitetsdokument som Karin fått är en felaktig adress angiven. På samtliga punkter anges att arbetet är utfört enligt Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum, BBV.

Dokumentet är signerat av vd för Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB, Christian Erdal.

En sökning på företagsnamnet ger snabbt napp:

I tidningen Arbetaren 46/2022 finns ett långt reportage ”Ingen bättring på Nordiska Golv”. Ingressen är talande:

Allmännyttiga bolag som Svenska Bostäder, LO-ägda Riksbyggen och stora byggjättar som Wästbygg. Det är bara några av de företag som anlitat skandalbolaget Nordiska Golv de senaste två åren. Trots medial uppmärksamhet, domar i Arbetsdomstolen och tingsrätten har exploateringen fortgått på svenska byggen.

I reportaget beskrivs hur företaget importerar arbetare från länder i Östeuropa med löfte om bostad och jobb.

Företaget har ett kollektivavtal, men följer inte regler för arbetstider, arbetsmiljö och arbetarskydd när det gäller de utländska arbetarna. Arbetarna bor mycket trångt i slitna lägenheter eller sover på arbetsplatsen.

Företaget har fällts flera gånger i Arbetsdomstolen. Ändå har det dröjt länge innan byggherrar börjat avsluta samarbeten med företaget.

Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB upplöstes i november 2023 eftersom det fusionerades med ett annat bolag, Svealandsbygg AB.

Samma vd, Christian Erdal driver Svealandsbygg AB. Både Byggnadsarbetaren och tidningen ETC har beskrivit hur han hotat fackliga ombud inför förhandlingar.

Genom att verka under ett annat företagsnamn räknar han förmodligen med att kunna fortsätta som förut.

badrum,felbyggt
Badrummet har bakfall, klinkers ligger ojämnt och fogarna är fula eller saknas. Men enligt våtrumsintyg och besiktningsprotokoll är allt gjort på rätt sätt. Foto:Privat

.

Föregående artikel Undvik fallgropar och dyra kostnader – Så får ni koll på lokalavtalen i föreningen
Nästa artikel Lilla styrelsedagen – En dag som ni inte vill missa!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här