AnnonsMiele

Ombildad bostadsrätt blir samboegendom

17 jan 2023

En prejudicerande dom i Högsta domstolen gör ombildade hyresrätter till samboegendom oavsett vem som haft hyresrätten. Kvinnan bodde först själv i en hyresrätt i fem år. En man flyttade in år 2005. Tolv år senare separerade de. Tings- och hovrätt gick på kvinnans linje men inte HD.

Högsta Domstolen konstaterar att en bostadsrätt avser en annan egendom än en hyresrätt, och att det därmed saknar betydelse att kvinnan haft hyresrätten tidigare – om bostadsrätten köptes som ett gemensamt boende. FOTO: HASSE HOLMBERG/TT

År 2006 ombildades lägenheten till en bostadsrätt, där kvinnan blev ensam innehavare.

Tolv år senare, 2017, separerade paret utan att ha haft något samboavtal, varvid tvist uppstod om lägenheten var att räkna som samboegenskap. Nej, menade kvinnan. Ja, menade mannen och bodelningsförrättaren.

Både tings- och hovrätt gick på kvinnans linje, men mannen överklagade till Högsta domstolen som alltså rev upp beslutet. De konstaterar att en bostadsrätt avser en annan egendom än en hyresrätt, och att det därmed saknar betydelse att kvinnan haft hyresrätten tidigare – om bostadsrätten köptes som ett gemensamt boende. HD skriver:

”Om en bostad förvärvas av någon av samborna, eller av båda, under eller inför samboendet och används som gemensam bostad är den, om inte annat visas, att anse som förvärvad för gemensam användning. Den ska då ingå i en eventuellt kommande bodelning.”

Kvinnan måste nu alltså köpa ut sin före detta sambo, och även stå för hans rättegångskostnader i samtliga instanser.

Föregående artikel Prisuppgången på bostadsrätter utraderad
Nästa artikel Sprängningen på Södermalm – chockade boenden fick snabb info

1 Kommentar

  1. Vårt rättsväsende är ett dåligt skämt! Men nu vet man ju hur man ska komma förbi dyra andrahandskontrakt när man behöver en bostad. Skaffa en partner med 1a handskontrakt och ta över så småningom.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här