AnnonsElectrolux Professional AB

Hyreslägenhet – avtal och hyra

Hyresförhandling
Oavsett om föreningen har en eller flera hyresrätter kvar efter ombildningen så bör föreningen hyresförhandla årligen. Detta görs med Hyresgästföreningen eller direkt med hyresgästen beroende på antalet hyresrätter och om en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen finns eller inte. Hyresförhandling bör göras årligen eftersom det är svårt att få igenom hyreshöjningar pga. att hyresförhandling har uteblivit under flera år. Genomförs inte omförhandling korrekt och med en rimlig höjning kan hyresgästen komma att vända sig till Hyresnämnden.

För att genomföra den årliga hyreshöjningen krävs det att föreningen senast den sista september tillställer Hyresgästföreningen en förhandlingsframställan, detta tillsammans med en förteckning över de hyreslägenheter som föreningen vill begära hyreshöjning för. Görs inte det så kan inte hyreshöjningen begäras för det året.

Därutöver finns det några godtagbara skäl till att en förening har rätt att höja hyran, som till exempel standardhöjande åtgärder. En sakkunnig, er förvaltare eller vi på Borätt forum, kan hjälpa till med att svara på vad som gäller för hyresbeståndet i just er förening.

Förhandlingsordning
Om det finns en förhandlingsordning så måste bostadsrättsföreningen gå genom Hyresgästföreningen och förhandla om ändrade villkor i hyresavtalet. Ett vanligt förekommande fel en bostadsrättsförening gör är att ta ut extraavgifter såsom avgifter för säkerhetsdörr och bredband från hyresgästen som inte är förhandlade om vilket kan innebära skadeståndskrav för hyresvärden.

Vill föreningen tex. installera kollektivt bredband eller IMD (individuell mätning och debitering) för el så måste förhandling med Hyresgästföreningen ske innan installationen genomförs. Om det inte förhandlas innan det installeras så kan en karens om fem år uppstå för debitering av hyrestillägget.

Tillbaka till juridik >>

    Kontakta juridik


    loading