AnnonsElectrolux Professional AB

Platssamverkan ökar tryggheten

27 sep 2023

 

Hjulsta. Vad som finns mellan husen är viktigt.Platsen känns otrygg. Foto:Dagmar Forne

 Sprängningar, skjutningar och droghandel gör tidigare lugna bostadsområden mer otrygga. Attraktiviteten sjunker och värdena på bostäderna tenderar att minska. Men fastighetsägare kan göra en hel del för att öka tryggheten om de samverkar.

Stiftelsen Tryggare Sverige driver Platssamverkan som är ett sätt att skapa säkra, trygga och attraktiva platser där människor bor och verkar. Det handlar om att offentliga och privata aktörer går samman i en fristående, icke-vinstdrivande organisation och tar gemensamt ansvar över ett geografiskt avgränsat område.

Idén kom ursprungligen från USA, där fastighetsägare som ville mota de kriminella gängens inflytande över lokalsamhället började samverka med polis och andra myndigheter i så kallade BID:s (Business Improvement Districts)

I en intervju i Byggnyheter säger Platssamverkans vd Magnus Lindgren att effekterna av platssamverkan ofta visar sig relativt snabbt, och att trygghetsdebatten fokuserar för mycket på vikten av skärpta lagar och fler poliser. Han anser att man i stället bör lägga större vikt vid fastighetsägares roll i att stärka områdena där de verkar.

Han lyfter fram Göteborgsförorten Gårdsten som ett fint exempel.

I Malmö finns ett annat exempel. I Borätt 5/2021 skriver Mette Carlbom om Seved-området där de boende upplevde sin utemiljö som så otrygg att många undvek att gå ut på kvällarna och polisen hade svårt att göra sitt jobb. Priserna på lägenheterna i Brf Sevedsgården hängde inte med i den allmänna prisuppgången. Ett BID-projekt vände trenden. Nu är området lugnare och priserna på lägenheterna har stigit.

Föregående artikel Ljusglimten – en mörk historia
Nästa artikel Om din bostadsrättsförening går i konkurs

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här